5G euforija puni budžete: Nemački za 6,6 milijardi evra!

Završena je tromesečna nemačka aukcija za zakup blok-licenci za petu generaciju mobilne telefonije.

Četiri učesnika su, u čak 497 krugova ponude, iskazala spremnost da iskeširaju 6.549.651.000 evra, prenose nemački mediji i specijalizovani portali saopštenje Nemačke agencije za veze.

Na aukciji su učestvovali mobilni operateri Dojče telekom, Vodafone i Telefonica, ali i novajlija u ovom poslu, Drillisch, kćerka firma United Interneta. Tako da će Nemačka imati četiri mreže mobilne telefonije pete generacije.

Učesnici aukcije smatraju da je zahvaljujući ustanovljenom sistemu licitiranja, izlicitirana ogromna cifra zbog koje će trpeti njihova investiciona sposobnost, a posledično brzina izgradnje mreže i njen kvalitet.

Vodafone je već izašao sa zahtevom da se ovom aukcijom izlicitirana suma u vidu podsticaja za gradnju mreže vrati učesnicima aukcije. Oko namene ovog novca će, očito, tek biti spora.

Nemački komentatori se slažu da je suma previsoka, ali nije suluda kakva je bila 2000. godine izlicitirana suma za UMTS licence: celih 50 milijardi evra. Smatra se da zahvaljujući tom nerazumnom izdatku, Nemačka ima relativno slabiju mobilnu mrežu.

Sem novca postavljeni su učesnicima na ovoj aukciji i drugi skupi uslovi, zbog čega su se neki od njih obratili sudu. Odbijen im je zahtev o privremenoj meri odlaganja aukcije kao i zahtev za ubrzan postupak. Ali sudski postupak teče. On se pre svega odnosi na zahtev da novajliji u poslu mobilne telefonije firmi Dillisch moraju na raspolaganje da stave svoju mrežu, dok ne izgradi svoju. Ali i na zahtev o nacionalnom romingu.

Nemačka inače kasni s mobilnom telefonijom pete generacije. Kompletna 5G mreža mobilne telefonije već je startovala u Južnoj Koreji, a 5G je već dobio London, sa još pet velikih britanskih gradova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com