Barclay’s otkazala Kasperskom

Britanska Barclay’s banka prekinula je saradnju s „Laboratorijom Kasperski“, preneli su evropski mediji.

Banka, koja je proteklih devet godina klijentima nudila besplatno antivirusne programe Kasperskog, pozvala se na komercijalne razloge.

Istovremeno je Fajnenšl tajms izvestio da obaveštajne službe Velike Britanije već neko vreme podozrevaju da Federalna služba bezbednosti Rusije koristi programe „Laboratorije Kasperski“ za špijuniranje strateški važnih ciljeva u inostranstvu, medju kojima su i zaposleni u vladi i vojsci.

Barclay’s je demantovala da je njeno otkazivanje saradnje Kasperskom posledica bilo kakvih njenih kontakata sa specijalnim službama.

Pre nego što je 13. septembra izdat nalog američkim drzavnim institucijama da prekinu saradnju sa“Laboratorijom Kasperski“, taj proizvodjač antivirusnih programa imao je širom sveta 400 miliona klijenata. Stručni časopisi su, nakon testiranja, softvere Kasperskog stavljali u sam vrh i po efikasnosti u prepoznavanju i po efikasnosti u borbi s virusom, a sve to uz cenu od samo 30 evra.

Odmah po izdavanju pomenute naredbe Američke službe za zaštitu ustavnog poretka, komentatori su govorili o protekcionističkim motivima Vašingtona, ali vremenom je počela da narasta sumnja i da se zapažaju neki detalji koji ranije nikome nisu upadali u oči.

Tako se Frankfurter algemajne cajtung, najpre uveren u protekcionističke razloge, odjednom pita: kako to da baš firma iz ruskog lučkog grada Novosibirska nudi najbolju zaštitu od kompjuterskih virusa u svetu?

Iskopani su i biografski podaci vlasnika Jevgenija Kasperskog: pre nego što je osnovao „Laboratoriju Kasperski“ studirao je kompjuterske tehnologije na Moskovskom institutu za kriptografiju, koji je sufinansirao KGB!!!

I dalje, medju antivirusnim programima najbolje su ocenjeni oni firmi iz istočne Evrope. Tako je marta 2017. godine Fondacija Warentest napravila rang listu antuvirusnih programa na kojoj je prvi, glavni konkurent Kasperskog, američki Norton Security, na drugom mestu Kasperski, na trećem mestu Eset osnovan u Bratislavi. FAZ odjednom uvidja da je i besplatni AGV Antivirus čehoslovačkih korena, a Bitdefender rumunskih.

I sad je ključno pitanje za Zapad: otkud toliki interes i toliki uspeh kod antivirusnih programa na Istoku?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com