Danci odustali od usluga kompanije Huawei

Najveći danski telekomunikacioni operator TDC odlučio je da opremu za svoju mrežu pete generacije mobilne telefonije kupi od švedske kompanije Ericsson, pošto je od 2014. godine do danas opremu nabavljao od kineske kompanije Huawei.

Kako prenose svetske agencije, TDC u svom saopštenju o ovoj odluci dosadašnjeg partnera Huawei ne pominje, ali se navodi da je o 5G opremi pregovarano s više ponudjača, pre nego što je izbor pao na Ericsson.

Nije navedena ni vrednost zaključenog posla, ali se navodi da će njegova realizacija početi 1. aprila a biće okončana do kraja 2023. godine.

Danska kompanija očekuje da će svojim klijentima usluge pete generacije mobilne telefonije moći da ponudi od kraja 2020. godine.

Ova vest je dobila zapaženo mesto s obzirom na pritiske koje vrše SAD na svoje partnere da zabrane učešće kineske kompanije Huawei na tenderima za isporuku bezbednosno osetljive opreme za 5G, optužujući Huawei da svojom opremom može omogućiti kineskoj vlasti da špijunira svuda po svetu.

SAD, čije špijuniranje partnera u Evropi je dokazano, nisu pružile nijedan dokaz za svoje optužbe protiv kineske kompanije.

Pred početak velike nemačke aukcije za 41 blok-frekvenciju za 5G mrežu, nemačka kancelarka Angela Merkel je juče izjavila da nijedna kompanija neće biti unapred isključena iz učešća na tenderima za isporuku opreme, ali će nadležni nemački organi utvrditi strože bezbednosne uslove imajući u vidu razlike izmedju zakona koji važe u Nemačkoj i onih koji važe u Kini.

Huawei sve čini da otkloni američke sumnje, izmedju ostalog i tvrdnjom da je privatna kompanija bez ikakvih veza s kineskom vladom – 1% vlasništva u kompaniji Huawei pripada njenom osnivaču, ostalo zaposlenima, kojih ima 90.000.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com