Huawei: Sudbinska bitka za nemačko 5G tržište!

Najveći svetski proizvodjač opreme za mobilnu telefoniju i drugi po veličini proizvodjač mobilnih telefona, kineska kompanija Huawei, usred je sudbinske bitke za nemačko tržište pete generacije (5G) mobilne telefonije.

Nemačka je tek krajem prošle godine objavila tender za dodelu 5G licenci.

Sudbinsko je pitanje hoće li se Nemačka pridružiti Australiji i Novom Zelandu, koji su već zabranili 5G tehnologiju kineskih kompanija Huawei i manje ZTE, Americi, gde je pripremljen zakon o toj zabrani, Velikoj Britaniji, Norveškoj i Poljskoj, koje razmišljaju u istom pravcu.

Pitanje je sudbinsko, jer ako Nemačka prelomi na stranu zabrane, slediće je i druge evropske zemlje, a to znači da je ne samo evropsko tržište za Huawei izgubljeno.

Kompaniji Huawei se prigovara da, iako njeni predstavnici ponavljaju da je privatna, nije nezavisna od kineskih vlasti nego u svojoj tehnologiji obezbedjuje „prozorčiće“ za kinesku špijunažu država i firmi koje tu opremu koriste. SAD dalje optužuju kineske telekomunikacione kompanije za kradju tehnoloških informacija i prinudni transfer američke tehnologije.

U prilog ovoj tvrdnji za sada su osumnjičene i uhapšene dve osobe u Poljskoj i jedna u SAD.

Dokaza za optužbe za sada nema i, suprotno principima pravne nauke, od kompanije Huawei se očekuje da dokaže da je nevina, a ne od tužilaca da dokažu da je kriva.

Problem sigurnosti mobilne tehnologije podelio je Nemačku, čija je vlada u oktobru objavila da ne postoje razlozi da se bilo koji isporučilac opreme za 5G infrastrukturu isključi iz trke, a sada je saopštila da su joj pitanja bezbednosti u toj oblasti od prioritetnog značaja.

Oko budućeg učešća kompanije Huawei u isporuci opreme za 5G infrastrukturu, podeljene su čak i nemačke sigurnosne službe.

Šef Nemačke savezne službe za sigurnost u informacionoj tehnologiji (BSI) Arne Šenbom slaže se s tvrdnjama koje ponavljaju šefovi kompanije Huawei da je to „najviše proveravana kompanija na svetu“, da dakle nema bezbednosnih rizika za upotrebu Huawei tehnogije.

Nemačka tajna služba, tvrdi u vrlo oštrom gostujućem komentaru u magazinu „Zeit“ Torsten Bener direktor Global Public Policy Institute-a iz Berlina, suprotnog je mišljenja. S pravom, tvrdi Bener, čiju instituciju „Zeit“ predstavlja kao nezavisnu.

On tvrdi da se značaj bezbednosti 5G mreže ne može dovoljno naglasiti, da „teško da postoji išta osetljivije od te osetljive infrastrukture“, na kojoj će se graditi ne samo budućnost nemačkih telekomunikacija nego cele industrije i mobilnisti.

„Suštinski rizik, na kraju, nisu mogući prozorčići u hardveru, nego nedeljni apdejtovi 5G softvera koji su neophodni zbog kompleksnih zahteva pri prodaji mreže. Nijedan centar za testiranje nije u stanju da kontroliše nedeljne apdejtove softvera“ ,tvrdi Brener u uglednom magazinu „Zeit“ i odlučno je za zabranu kineske tehnologije.

Najveći nemački telekomunikacioni operator Dojče telekom odlučno je za opremu Huawei-a.

Protiv njenog eliminisanja iz samo pretpostavljenih bezbednosnih razloga je i Diter Kempf, predsednik Saveznog udruženja nemačke industrije (BDI).

„Onaj ko stavlja ovakve optužbe, ima prokletu dužnost da ih i dokaže“, kaže Kempf koji zna koju bi cenu platila Nemacka industrija ukoliko bi se Kinezi odlučili na uzvratne mere, kao što je neki dan njihov ambasador u Otavi zapretio Kanadi.

Dojče telekom, kao i ostali operatori, u velikom su problemu: kompanija Huawei nudi kvalitetnu opremu po najpovoljnijim uslovima, a uz to je isprednjačila u 5G opremi u odnosu na druge ponudjače. Pa bi isključivanje kompanije Huawei iz igre ne samo poskupelo ceo nemački 5G poduhvat nego ga i odložilo za bar devet meseci.

A Nemačka i Evropa ionako u tom poslu kasne.

Istovremeno, telekomunikacione kompanije strahuju da će SAD izvršiti pritisak na države-partnere, pa se može desiti da kompanije, kao što je Dojče telekom, moraju da uklanjaju već ugradjenu opremu.

Po ugledu na Huawei Cyber Security Centre u Londonu, kineska kompanija je centar za bezbednosno testiranje svoje opreme osnovala i u Nemačkoj.

U Britaniji je, tvrdi Torsten Brener, taj centar pod kontrolom britanske tajne službe GCHQ, ali baš sad kad se borba za tržište 5G opreme razgoreva, ta služba je saopštila da kod kineske opreme postoji samo ograničeno osiguranje od bezbednosnih rizika!

Huawei se, piše Frankfurter algemajne cajtung, odlučio na krajnji ustupak: stručnjaci Dojče telekoma (i nemački novinari) pušteni su u centralu kompanije u južnokineskom gradu Šenžen.

Stručnjacima Dojče telekoma dat je pristup funkmasterima i ruterima, preko kojih bi navodno mogli da budu otvarani prozorčići za navodnu špijunažu nemačkih mobilnih telefona, firmi pa i vlade. Dostup najsvetijoj stvari u firmi, Quellcode njenih proizvoda, nije dat, tvrdi FAZ, čiji je novinar bio na licu mesta.

Pošto čvrstih dokaza za bezbednosni rizik nema, sumnje da se radi o pukoj borbi za tržište su na mestu.

Ali, tu Nemačka dokazuje svoju nevinost činjenicom da sama nema ponudjača koji bi uskočili umesto kompanije Huawei. Pa čak ni SAD nemaju kompaniju te veličine.

Tako da sve upućuje na zaključak da će profitirati Ericsson i Nokia. Ni luk jeli ni luk mirisali.

Ali grupa američkih kongresmena, i demokrata i republikanaca, u proceduru je pustila zakon prema kome bi trebalo da budu zabranjene i kineske komponente. A tu će Ericsson i Nokia imati problema.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com