I Džef Bezos se uspešno vratio iz Kosmosa

Vasionski brod New Shepard kompanije Blue Origin upravo je uspešno okončao civilni let u Kosmos.

Na Zemlju se uspešno prvo vratila raketa, a zatim sa tri padobrana i kapsula sa četiri člana posade.

Američki milijarder Džef Bezos s bratom Markom, 82 – godišnjom Vali Funk i 18 – godišnjim Holandjaninom Oliver Dimenom ostvario je svoj san i možda današnjim letom označio početak komercijalnih turističkih letova u Kosmos.

Mada je Bezos tako planirao, današnji let nije bio prvi u istoriji let civila – astronauta u Kosmos, Bezosa je za devet dana pretekao britanski milijarder Ričard Brenson.

Iako, na Brensonovom brodu su se nalazili zaposleni u njegovoj kompaniji, učesnika sa strane nije bilo.

Današnji let u Kosmos je u svakom slučaju prvi komercijalni let jer se u vasionskom brodu nalazio i 18 – godišnji Oliver Dimen, čiji je otac, inače hedz menadžer, kartu za ovaj let KUPIO i prepustio je sinu.

U brodu New Shepard nalazio se i dosad najstariji i dosad najmladji astronaut.

Bezos je Brensonu osporio da je uopšte bio u Kosmosu, pošto njegov vasionski brod Unity-22 kompanije Virgin Galactic nije prešao navodnu liniju Karman odnosno visinu od 100 kilometara od nivoa mora.

Unity-22 leteo je do visine od 86 kilometara.

Prethodnih dana su se manje stručnjaci, a više zaljubljenici u Kosmos sporili oko toga da li je Ričard Brenson stekao pravo astronauta i gde je u stvari tačka na kojoj se izlazi iz Zemljine atmosfere i ulazi u Kosmos.

Učesnici u ogromnoj diskusuji tvrde da je Teodor Karman, po kome je linija Kosmosa dobila ime, utvrdio da je ta linija na otprilike 85 kilometara iznad nivoa mora.

Navodno ima i drugih okvirnih procena gde se ta linija nalazi, medju njima je i procena da je na 100 kilometara.

Ipak, jedan od učesnika rasprava na forumima je svoje učešće okončao najsuvislijim putanjem onima koji tvrde da Brenson nije bio u Kosmosu : da li biste vi lično tamo gde je Brenson bio odleteli običnim avionom?

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com