Kako da se zaštitite od sajber napada

Dok se Srbija bavi svojim predsedničkim kandidatima, svet je danas zabavljen novim otkrićima Wikileaksa o hakerskim upadima Centralne obaveštajne agencije SAD. Nisu reagovale ni Ujedinjene nacije ni OEBS, CIA je posle početne panike, o kojoj izveštavaju mediji, krenula u protivnapad i diskreditovanje Džulijana Asanža. Gradjani širom sveta zbunjeni su vestima da ih  njihovi smart televizori marke Samsung špijuniraju u rodjenoj kući, a mogućnost da neko nepozvan i sa najgorim namerama preuzme upravljanje njihovim automobilom tek je moralo da ih učini paranoičnim.

Umesto nadležnih državnih službi, zabrinutim gradjanima sveta u pomoć su savetima pritekli mediji. Frankfurt algemajne cajtung svoje čitaoce teši tvrdnjom da CIA nije najgori nepozvani korisnik bezbednosnih slabosti njihovih kućnih aparata prikačenih na Internet. To što radi CIA mogu i razne kriminalne grupe, a njihov cilj su, i to možete da uzmete kao srećnu okolnost, pre svega vaše pare (a ne i vaš život!?). Pored brojeva vaših bankovnih računa i kartica, kriminalci mogu da instraliraju program koji će zaključati vaš komjuter i onda zahtevati pare da vam ponovo omogući dostup vašim dragocenim podacima

Kako da se zaštitite? “Svi veliki sistemi od početka imaju bezbednosne rupe, kaže za FAZ Mihael Vajdner, šef Frauenhof instituta za sigurne informacione tehnologije. “To je normalno, radi se, najzad, o kompleksnim sistemima“, kaže on.

Važno je da korisnik svoje aparate redovno apdejtuje. To ne važo samo za kompjuter ili smartfon, nego i za sve druge aparate koji su umreženi kao ruter, wireless printer, inteligentni mikrofon ili televizor priključen na Internet, savetuje Vajdner.

„Korisnici pre kupovine moraju da se informišu da li proizvodjač redovno isporučuje apdejtovanje“, kaže Vajdner i upozorava da je samo jedna infekcija dovoljna da se zaraze svi aparati na kućnoj mreži.

„Dok Windows i Apple relativno redovno nude apdejtovanje, proizvodjači smartfona sa Guglovim sistemom Android sve češće su predmet kritike zato što apdejtovanje ne obezbedjuju dugo vremena nego posle nekoliko godina jednostavno nalog obustavljaju“, kaže Vajdner.

Dakle, pri kupovini tražite garanciju za redovno apdejtovanje i da svi instalirani programi budu najnovija verzija. Softvere koji vam ne trebaju deinstalirajte.

I sa zdravim nepoverenjem surfujte mrežom: mejlove nepoznatih pošiljalaca ne otvarajte, nepoznate linkove ne klikujte.

Ne dajte se zavesti gratis-ponudama, recimo komercijalnih filmova! Ne koristite uvek isti pasvord kod svih logovanja…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com