Ko će zaraditi milijarde na digitalizaciji Indije?

Američki mediji veliku pažnju posvetili su veliku pažnju poseti premijera Indije, Narendre Modija, sedištu Fejsbuka i prvom čoveku te kompanije, Marka Zakerberga. Kao najinteresantnije poređenja ova dva apsolutno različita čoveka ističu činjenicu da obojica „predstavljaju“ preko milijardu ljudi, Modi 1,25 milijardi građana Indije, a Zakerberg 1,5 milijardi korisnika najveće društvene mreže na svetu.

Njujork tajms ističe kako su i obojica „zagovornici velike društvene promene“, kao i da svoje stavove redovno izražavaju na društvenim mrežama.

Modi i Zakerberg

Modi je prilikom posete Fejsbuku istakao važnu ulogu društvenih mreža, poput samog Fejsbuka, ali i Tvitera i kineskog Veiboa (Weibo), u političkom životu i diplomatiji.

„Snaga društvenih mreža je da mogu da ukažu vlasti gde greši“, rekao je Modi.

Da su tehnološke kompanije potrebne Indiji je jasno. Međutim, i tehnološke kompanije imaju potrebu za Indijom. Ta država je jedna od najbrže rastućih privreda na svetu, a u to je uključena i sveobuhvatna digitalizacija države. Upravo na raznoraznim poslovima digitalizacije mnogi će zaraditi milione, ako ne i milijarde. Primera radi, proizvođači pametnih telefona Indiju vide kao sledeće veliko tržište, nakon buma koji polako usporava u Kini.

Baš zbog toga je na večeri sa Modijem bilo prisutno mnogo šefova velikih američkih tehnoloških kompanija, poput Majkrosofta, Gugla, Adobea… Sastao se Modi i sa zvaničnicima proizvođača električnih automobila, Tesla motorsa, ali i sa prvim čovekom Epla, Timom Kukom.

I već su napravljei rezultati. Primera radi, Gugl će na besplatan Wi-Fi povezati stotine indijskih železničkih stanica, dok su iz Majkrosofta istakli da će „pomoći“ Indiji da se Wi-Fi dovede u čak pola miliona seoskih zajednica.

Interesovanje je veliko, sa obe strane, jedino je pitanje ko će i koliko zaraditi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com