Šta je istina: Komisija za zaštitu konkurencije uslovno odobrila saradnju Telekoma i Telenora

Savet Komisije za zaštitu konkurencije u Republici Srbiji uslovno je izuzeo (od zabrane) ugovore zaključene izmedju  društava Telekom Srbija ad Beograd i Telenor doo Beograd koji se odnose na korišćenje optičke infrastrukture, uz nalaganje mera i rokova za njihovo izvršenje, objavljeno je danas na sajtu te Komisije.

„Zbog iskazanog interesovanja javnosti, nepotpunih i netačnih informacija iznošenih tokom postupka, Komisija će u cilju tačnog informisanja javnosti objaviti kompletna rešenja sa obrazloženjima, koja ne sadrže zaštićene podatke čim se ispune procesni uslovi za to odnosno odluči o zahtevima pomenutih društava za zaštitu podataka (član 45 Zakona o zaštiti kinkurencije)“, navodi danas Komisija.

Ranije je Telekom Srbija saopštio da je Komisija za zaštitu konkurencije ocenila da je saradnja kompanije Telekom Srbija i kompanije Telenor u skladu sa pozitivnim propisima u Srbiji i time je tu saradnju odobrila.

„Na ovaj način su se stekli uslovi da ovaj ugovor stupi na snagu“, saopštio je Telekom Srbija i precizirao da „saradnja dve kompanije podrazumeva iznajmljivanje Telekomove optičke infrastrukture Telenoru i distribuciju sadržaja po komercijalnim i potpuno neekskluzivnim uslovima“.

N1info je objavio vest pod naslovom „Komisija odobrila ugovore kojima Telekom planira da uništi medije United medija“.

U opširnoj informaciji navodi se da „uslovno izuzeće ugovora znači da su oni odobreni na ograničen vremenski rok i da kompanije koje su zaključile ugovor imaju obavezu da izveštavaju Komisiju o svojim poslovnim potezima u skladu sa ugovorom“ i da taj ograničeni vremenski period, po Zakonu o zaštiti konkurencije ne može biti duži od 8 godina.

Komisija za zaštitu konkurencije 27.januara 2021. godine je saopštila da se u ovom slučaju „ne radi o koncentraciji (spajanju) dva ili više tržišna učesnika već o izuzeću od zabrane ugovora o ograničenoj i definisanoj poslovnoj saradnji u odredjenom segmentu poslovanja“.

„Komisija je u svojoj dosadašnjoj praksi već postupala po zahtevima za pojedinačno izuzeće ugovora zaključenih izmedju učesnika aktivnih na tržištu elektronskih komunikacija Telenor – Vip mobile, Telenor – SBB i drugi“, saopštila je tada Komisija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com