Najbogatija televizija na svetu pred Ustavnim sudom: Bez povećanja TV pretplate u Nemačkoj

Televizijska pretplata u Nemačkoj definitivno od 1. januara 2021. godine neće biti povećana sa 17,50 na 18,36 evra mesečno, odnosno za 400 miliona evra godišnje ili 1,6 milijardi evra za naredne četiri godine.

Veto na povećanje prihoda, kako tvrdi Noje ciriher cajtung, „neopravdano najskupljeg javnog servisa na svetu“ stavila je istočnonemačka pokrajina Sachsen-Anhalt, posle komplikovane unutarpolitičke igre pokrajinske CDU, jednostavno povlačeći predlog o povećanju sa dnevnog reda svog parlamenta.

Petnaest od 16 nemačkih pokrajina usvojilo je predlog Komisije za utvrđivanje finansijskih potreba javnih servisa (Kef) da se ta pretplata poveća.

U dramatičnim odvojenim saopštenjima tri dela javnog servisa u Nemačkoj (ARD, ZDF i Deutschladradio) najavljeno je podnošenje žalbe Ustavnom sudu Nemačke.

U tim saopštenjima se navodi da će „bez nezavisnog finansiranja ponuda programa biti ugrožena“ (ARD) i „već sad moramo da uvedemo oštar kurs štednje kako bi naša ponuda bila dostupna i u digitalnom svetu“ (Deutschlandradio).

Nemački javni servisi finansiraju se uglavnom iz obavezne televizijske pretplate.

Od te pretplate, koja nije povećavana od 2009. godine, prošle godine su prihodovali neverovatnih 8 milijardi evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com