Nakon četiri godine: Asanž napušta Ambasadu Ekvadora i predaje se SAD

Australijski novinar Džulijan Asanž predaće se američkim vlastima, nagovestio je njegov „sajt za razotkrivanje tajni“ WikiLeaks.

On je prošle nedelje obećao da će se predati američkim vlastima ukoliko odlazeći predsednik SAD Barak Obama pomiluje Čelsi Mening, koja je umnogome zaslužna za svetsku popularnost WikiLeaks-a. Obama je juče, u jednom od poslednjih poteza na funkciji predsednika SAD, pomilovao Meningovu, koja je služila 35-godišnju zatvorsku kaznu zbog, između ostalog, odavanja poverljivih informacija.

Melinda Tejlor, članica pravnog tima Džulijana Asanža, potvrdila je da obećanje koje je WikiLeaks objavio i dalje stoji, prenosi britanski Independent.

Džulijan Asanž se od leta 2012. godine nalazi u Ambasadi Ekvadora u Londonu. Njegovo izručenje tražila je Švedska, a zbog slučaja silovanja. Asanž od tada tvrdi da je slučaj u Švedskoj montiran a sve kako bi kasnije bio izručen Sjedinjenim Američkim Državama zbog objavljivanja desetina hiljada, ako ne i više, poverljivih američkih dokumenata na WikiLeaks-u.

Američke vlasti nikada nisu zvanično optužile Asanža, ali je više puta istaknuta da se protiv njega, kao osnivača WikiLeaks-a, vodi istraga u skladu sa odredbama Akta o špijunaži.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com