Nemci u šoku: Nema odbrane od hakera?!

Nemačka služba za sigurnost u informacionoj tehnici (BSI) je povodom ogorčenih napada kojima je ovih dana izložena saopštila da je zadužena za operativnu zaštitu vladinih mreža, a odatle se nijedna osetljiva informacija nije našla medju neovlašćeno objavljenim ličnim podacima oko 1.000 nemačkih političara, umetnika i novinara.

„U obezbedjenje partijske ili privatne komunikacije nosilaca mandata uloga BSI može biti savetodavna i na zahtev zaštitna“, saopštila je ta služba.

BSI je brzo korigovala i svog šefa Arne Šenboma, koji je izjavio da je ta služba saznanja o spornom spisku imala još početkom decembra.

A nikoga nije upozorila?

Ne, tvrdi sad BSI, službi se jeste početkom decembra obratio jedan poslanik, pošto je uočio čudan saobraćaj na svojoj mejl adresi. Ali stvarne razmere hakerske provale, služba je sagledala tek početkom januara.

Saveznu kriminalnu policiju o svemu nije obavestio BSI, nego socijaldemokrata Martin Šulc u prošli petak, pošto su na broj mobilnog telefona, koji nije javno dostupan, počeli da ga zovu sasvim nepoznati ljudi.

Poslanik Levice Andre Han je za nemačke medije rekao: „Dovodi me do ludila, da sam ja takve stvari po ko zna koji put saznao iz medija, iako sam član parlamentarnog Odbora za kontrolu i Odbora za unutrašnju politiku“.

U odbranu BSI istupio je Torsten Fraj (CDU) tvrdnjom da su SAD 2017. godine za sajber sigurnost izdvojile 20 milijardi dolara, a budžet BSI je 110 miliona evra.

„To nije uopšte primereno stvarnoj opasnosti“, rekao je Fraj za „Stutgarter zeitung“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com