Rogozin više neće eksperimentisati s jazavičarima

Dmitrij Rogozin, potpredsednik ruske vlade nije više predsednik Ministarskog saveta Fonda naprednih istraživanja, onog istog fonda u kome je izazvao zgražanje javnosti pošto je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću prikazao eksperiment s jazavičarem.

Umesto Rogozina na čelu Saveta će ubuduće biti lično ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, navodi se u ukazu predsednika Rusije koji je objavljen na sajtu za pravne informacije.

Posle incidenta s jazavičarem, porodica Dmitrija Rigozina je na društvenim mrežama objavila da je kucu iz eksperimenta usvojila, ali su učesnici diskusije na društvenim mrežama, uporedjivanjem slika, dokazivali da se ne radi o istom psu.

Stvar je brzo zaboravljena, kad evo sad…

Fond naprednih istraživanja osnovan je 2012. godine s ambicioznom namerom, kako je tada naveo Rogozin, da se prevazidje zaostajanje ruske vojne nauke i odbrambene industrije u odnosu na vojnu nauku i odbrambenu industriju zapadnih partnera, nastalu zbog stagnacije 90-tih godina.

Prema onim informacijama, koje su dostupne javnosti, u tom Fondu se radi na razviju robota FEDOR (Final Experimental Demonstration Object Research), prvog ruskog čoveku podobnog robota. FEDOR bi trebalo da postane prvi istraživač novog ruskog kosmičkog broda „Federacija“ 2021. godine. Treba da se reši problem baterija nužnih za njegovo funkcionisanje, koje u ograničenom broju mogu da se ubace unutar konstrukcije robota ili mu se stave spolja kao ranac. Dosad razvijene baterije obezbedjuju funkcionisanje robota u neprekidnom trajanju od maksimalno dva sata, što je ogromno ograničenje.

Fond je takodje objavio da radi na velikom projektu korišćenja mirisnog analizatora pacova, a po ugledu na mnoge policije u svetu koje sposobnost te životinje da razlikuje ogroman broj mirisa koriste za otkrivanje mina i razminiravanje minskih polja (Tanzanija, Mozambik, Tajland, Angola, Kambodža), otkrivanje čestica baruta (Holandija) ili pri kontroli prtljaga putnika na aerodromima (Izrael).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com