Rusija će blokirati Fejsbuk i Tviter ukoliko cenzurišu ruske medije

Državna duma Rusije prihvatila je u prvom čitanju predlog zakona kojim se omogućuje da Twitter, Facebook i Youtube budu blokirani u Rusiji ukoliko cenzurišu sadržaje iz ruskih medija što se, po rečima podnosioca zakona, proteklih meseci dogodilo 20 puta.

Kako prenosi Komersant, blokada će uslediti, između ostalog, i ako sadržaji ruskih medija budu cenzurisani „u vezi sa političkim i ekonomskim sankcijama koje su inostrane vlade uvele protiv Ruske Federacije, građana RF ili ruskih pravnih lica“.

Ruska opozicija (KPRF i LDPR) se ovom predlogu suprotstavila i zato jer je raniji pokušaj da se blokira mesindžer Telegram doživeo potpuni neuspeh, navodi Komersant.

O ovom zakonu se izjasnio i ruski predsednik Vladimir Putin.

On je na sastanku sa članovima Saveta za razvoj gradjanskog društva, kako prenosi RIA Novosti, rekao da se Rusija ne bavi cenzurom u medijskom prostoru, ali je prinudjena  da odgovori na upravo takva delovanja drugih država.

„Vi ste sami pokazali šta rade, uslovno govoreći, naši takozvani partneri : oni se bave cenzurom. To je apsolutno očigledna stvar, jasna svakom čoveku sa zdravim razumom. To je cenzura. To je oblast informacionog sučeljavanja. Ne radimo to mi – skrećem vam pažnju – ne mi. Ali moramo na to nekako da reagujemo, da odgovorimo. Ali, razume se, radićemo to na takav način da ne pucamo sebi u nogu, rekao je Putin pominjući mnoge hiljade ruskih gradjana koji se koriste inostranim društvenim mrežama zaradjujući za život.

„Razvijaćemo svoje sopstvene servise, svoje sopstvene mogućnosti, svoje sopstvene mreže, pružaćemo kvalitetne usluge i nećemo ograničavati ljude tamo gde za to nema nikakvog smisla. Ja sam uvek polazio od toga, da nikakva naša uzvratna dejstva ne treba da štete nama samima, rekao je Putin.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com