Sam Bankmann-Fried uhapšen na Bahamima

Bivši šef FTX, propale berze kriptovaluta, Sem Benkmen – Frid uhapšen je u ponedeljak na Bahamima i trebalo bi danas da bude izveden pred tamošnji sud, prenosi France24 vest svetskih agencija.

Američka komisija za hartije od vrednosti (SEC), koja vodi istragu o izvlačenju 1,8 milijarde dolara ulagača sa platforme FTX od maja 2019, optuzila je Sema Benkmena – Frida (SBF) da je „napravio piramidu zasnovanu na prevari“.

SEC, kako prenosi AFP, traži da se SBF zabrani da trguje finansijskim instrumentima, sem za lični račun i da mu se zabrani obavljanje rukovodećih funkcija.

Jedna od najvećih platformi za trgovanje kriptovalutama, FTX je početkom godine procenjivan na 32 milijarde dolara tržišne vrednosti, a početkom novembra investitori više nisu mogli da podignu svoj novac sa te platforme.

Postupak protiv SBF pokrenulo je i tužilaštvo u Njujorku kao i Američka agencija za finansijske derivate (CFTC).

Očekuje se da SAD traže njegovo izručenje.

Novi šef FTX Dzon Rej tvrdi da je upravljanje tom platformom bilo koncentrisano u malom krugu ljudi, da nijedan propisani nivo kontrole nije postojao, a novac investitora trošen je bez svakog računa.

SBF je kandidatima Demokratske stranke ‘a medjuizborima u novembru  donirao 40 miliona dolara, ali on tvrdi da je tajnim kanalima podržao i republikance.

Ukoliko se optužbe o prevari investotora dokazu, SBF bi mogao u zatvoru da ostane dugo…

SBF ima 30 godina.

On je završio prestižni Masačusetski tehnološki institut (MTI) i sin je profesora prava na Univerzitetu Stanford.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com