Šef Dojče telekoma protiv prodaje državnog udela

Šef Dojče telekoma Timotojs Hetges usprotivio se danas idejama da nemačka država proda svoj udeo u toj firmi.

On je upozorio na rizike izlaska nemačke države iz vlasničke strukture te nemačke kompanije

Ko predlaže da država iz tog vlasništva izadje „trebalo bi da se zapita ko bi eventualno umesto nje ušao“ i da li bi novi vlasnik imao interesa za bezbednost infrastrukture i investicije u Nemačkoj, prenosi nedoumice Hetgesa Frankfurter algemajne cajtung.

Nemačka država je pojedinačno najveći akcionar Dojče telekoma. Ona poseduje 32% akcija čija se vrednost procenjuje na 24 milijarde evra.

Tokom aktuelnih pregovora o budućoj koaliciji CDU, CSU, FDP, Zeleni, nazvanoj Jamajka koalicija, iznet je predlog da nemačka država proda svoje udele u kompanijama i da se time finansira jačanje širokopojasnog Interneta i optičke mreže kao i smanjenje poreza. Zagovornici ove ideje su nemački liberali i zeleni dok je CDU/CSU podeljena.

Nemačka država ima udele i u Nemačkoj pošti i Komerc banci.

Dojče telekom je postao vlasnik mnogih telekomunikacionih preduzeća u našem regionu, pri čemu su pitanja poput ovih Hetgesovih, neuspešno postavljana. Dojče telekom nije učestvovao u neuspešnim pokušajima prodaje Telekoma Slovenija i Telekoma Srbija, mada se o njegovom interesu mnogo spekulisalo.

Od 2014. godine nemački budžet nije pravio nove dugove i sa novim dugovima se ne računa ni u realizaciji koalicionog sporazuma čije je definisanje u toku.

Dugogodišnji nemački ministar finansija Volfgang Šojble upravo je izabran za predsednika Bundestaga i obrisi borbe za mesto ministra finansija medju budućim koalicionim partnerima već se naziru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com