Senatori Fejsbuku: Učinite nešto, ili ćemo učiniti mi!

Predstavnici tri američke društvene mreže svedočili su pred Komitetom za pravna pitanja američkog Senata u slučaju „ruskog mešanja u američku predizbornu kampanju“.

Posle tog svedočenja, senatori su Fejsbuku, Guglu i Tviteru, kako uživo svedoče kamere CNN-a, poručili :To su platforme koje ste vi stvorili. Učinite nešto ili ćemo učiniti mi!

Ovo je upozorenje opasno ozbiljno, pa je Mark Zakenberg odmah izjavio kako će Fejsbuk uložiti nova sredstva u povećavanje bezbednosti! On je ranije izjavio da Fejsbuk više neće dozvoliti da se preko njegove mreže širi politička reklama.

Kako su Ekonomske Vesti već pisale, Tviter, Fejsbuk i Gugl su Senatu dostavili opširne analize mogućeg uticaja Rusije na njihovim mrežama.

Fejsbuk tvrdi da je auditorijum koji je koristio publikacije širene u interesu Rusije činio 126 miliona ljudi.

Kako je izveštaj Fejsbuka preneo Njujork tajms, kompanija Internet Research Agency navodno povezana s Kremljem, od januara 2015. godine do avgusta 2017. godine objavila je oko 80.000 materijala koje je videlo 29 miliona ljudi. Kad se uračunaju repostovi i lajkovi, broj onih koji su videli ruske postove raste za još nekoliko desetina miliona ljudi.

Opisujući to kao „podmukle pokušaje da se dele ljudi“, Fejsbuk je izvestio da je sa Instagrama udaljio 170 naloga na kojima je objavljeno 120.000 materijala povezanih s Rusijom.

Nešto ranije, takođe u okviru ovog slučaja, ruski parlament je preporučio ruskim firmama da prestanu sa oglašavanjem na društvenoj mreži Tviter.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com