Tužba protiv Epla i Samsunga: Pametni telefoni izazivaju rak

Protiv Epla i Samsunga podignuta je tužba u kojoj se tvrdi da njihovi pametni telefoni izlažu korisnike pet puta većom emisijom radio-frekvencijskih talasa nego što je američkim propisima dozvoljeno.

Tužba je podnesena nakon istrage Čikago tribjuna i u njoj se navodi da radio-frekvencijske emisije, kod većeg broja Eplovih i Samsungovih pametnih telefona (između ostalih i iPhone 8, iPhone X, and Galaxy S8), „daleko prevazilazile federalne propise“.

„Rizici od tolikog nivoa radijacije uključuju povećani rizik od raka, ćelijski stres…genetska oštećenja, slabljenje učenja i pamćenja, neurološke poremećaje“, kao i niz drugih medicinskih problema.

Federalna komisija za komunikacije (FCC) testira telefone pomoću njihove „specifične brzine apsorpcije“, tj. po količini energije izražene u vatima koju kilogram ljudskog tkivo apsorbuje. Nijedan telefon koji se prodaje u SAD ne može prelaziti 1,6 vata po kilogramu, dok je u EU ta količina 2 vata po kilogramu. Međutim, aktivisti za zaštitu zdravlja smatraju da su ovi nivoi zastareli jer su smernice FCC-a sastavljene 1997. godine i uglavnom su se zasnivali na testovima koje je američka vojska izvela na vojnicima teškim 100 kilograma.

Dečije tkivo može da apsorbuje i do 150 odsto više radijacije, a njihove lobanje i do 10 puta više zračenja. S obzirom da i deca koriste pametne telefone neki istraživači smatraju da su smernice FCC-a zastarele, piše Čikago tribjun.

Nijedna veća zdravstvena organizacija nije uspela do sada da poveže pametne telefone sa karcinomom ili drugim većim zdravstvenim problemima. Međutim, mnoge studije su otkrile da su i na nivoima mnogo manjim od onih utvrđenim propisima mogući značajni uticaji na zdravlje. Otkriveno je da je radijacija 2.000 puta manja od 1,6 vata po kilogramu oslabila DNK laboratorijskih pacova i smanjila broj njihovih spermatozoida. Takođe, doza radijacije četiri puta manja od dozvoljene statistički povećava verovatnoću dobijanja malignih tumora, dok upola manja doza remeti obrazce spavanja kod korisnika.

Niko od tužitelja ne tvrdi da je imao bilo kakve probleme zbog pametnih telefona. Oni tuže Epl i Samsung jer smatraju da su ih na prevaru naveli da kupe potencijalno opasne aparate.

Brojne zabrinjavajuće studije sprovedenu su 1990-ih i 2000-ih, a jačanje antena i različiti standardi prenosa modernih uređaja mogli bi značiti da su stvarni efekti po ljudsko zdravlje još drastičniji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com