Brezovica, januar 2021: Hotelu Molika zabranjen rad

Sa Brezovice, koja se ponosila skijaškim stazama medju najboljim u Evropi, izveštaj za ovu sezonu je sledeći: nema dovoljno snega da bi sve staze radile, pa je otvorena samo Velika livada, a hotel Molika je, političkom odlukom, zatvoren.

Na stazu Lavlja vrata se skijaši, iz razloga bezbednosti, ne puštaju dok snega ne bude malo više.

U Ski centar Brezovica 21 godinu nije ništa ulagano, pa nema postrojenja za veštačko osnežavanje, od nekadašnjih 9 žičara i ski liftova, rade 2 žičare, 2 dvoseda i 1 ski lift.

„21 godinu idemo samo unazad“, kažu zaposleni.

Gostiju iz Srbije gotovo nema, što zbog oskudnog snega što zbog pandemije, izostali su i neki koji od završetka rata redovno dolaze.

Žičara se pušta vikendom kad dodje izmedju 3.000 i 5.000 ljudi, uglavnom iz Albanije.I to su dnevni gosti.

Prema svedočenju zaposlenih u skijaškom centru Brezovica, gosti iz Albanije uglavnom nisu skijaši, žičara se koristi samo za panoramsko razgledanje. Muke imaju s poštovanjem epidemioloških mera.

Hotel Molika je pripremljen za sezonu, koja je poslednjih godina počinjala 1. decembra, ali je povodom poznatih sporova izmedju Beograda i Prištine i zato što je Ski centar Brezovica jedina firma na KiM koja posluje po zakonima Srbije, Agencija za privatizaciju donela odluku da će preuzeti sve objekte skijaškog centra Brezovica, pa je hotel ove godine ostao zatvoren, kako su nam rekli, „do daljnjeg“. Pokušali su da zabranu za rad hotela skinu, pozivajući se na 158 zaposlenih u centru, ali bez uspeha.

Na Brezovici se čeka da problem bude rešen na višem nivou.

Ipak, nije da gosti ne bi imali gde da se smeste, da je snega i da nije pandemije. Ima privatnog smeštaja: jedan veći hotel i više motela, a 70% su u vlasništvu Albanaca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com