Dobrodošli u Beograd: Prljavo, polomljeno, zapušteno…

Svedoci smo velikog ulepšavanja Beograda. Kako saobraćajnica, tako i pešačkih trotoara, platoa, parkova…

Ipak, jedna slika koju Beograd šalje svojim gradjanima i turistima, a (od) njih dosta očekujemo, godinama se ne menja.

Potez od glavne stanice gradskog prevoza, Zelenog venca, do centralne Knez Mihailove ulice, sve je sem lep.

Sama stanica autobusa Zeleni venac prošla je kroz rekonstrukciju kako gornjeg, tako i donjeg dela. Dok je donji deo već odavno poklekao pred koracima stotina hiljada gradjani, gornji je odradjen maltene ovlaš.

Nastavak – prolaz. Stepeništa u prolazu prošla su kroz nekoliko rekonstrukcija, ali nikada nisu preterano dugo potrajala. Stanje svega ostaloga u tom prolazu je katastrofalno. Osvetljenje se raspada, čak pomalo preteći gradjanima koji prolaz koriste, paučina i prljavština je sveprisutna, baš kao i grafiti, nalepnice i raznorazni posteri. Kamere postavljene u prolazu takodje su postale žrtva grafita pa njihova funkcija ostaje nejasna.

Na izlasku iz prolaza, onom u Brankovoj ulici, sačekaće vas niz poslovnih objekata – kladionica, pekara i prodavnica obuće i odeće, ali i jedan od definitivno najružnijih prolaza izmedju zgrada u centru grada. Na mestu gde se nekada nalazio jugoslovenski gigant kada je obuća u pitanju, Borovo, sada se nalazi, moglo bi se lako pomisliti, scenografija za loš horor film. Izlozi su zapušteni, išarani, izlepljeni, neki i polomljeni. Ali nema nikoga ko bi tu sliku promenio…

Nakon tog prolaza sa leve strane se pruža sveže rekonstruisana Maršal Birjuzova, zatvorena za saobraćaj a otvorena za niz novih i starih ugostiteljskih objekata. Sa druge strane ne tako lepa slika. Dominira odavno zapušteni Tržni centar Sremska, dopola asfaltirana Sremska ulica i zapušteni park ispred nekadašnje zgrade sada već pokojne Agrobanke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com