Dubrovnik: Za goste jedna, za Dubrovčane druga cena

Jao što je skup Dubrovnik! Sat parkinga 30 kuna – 4 evra. Kugla sladoleda – dva evra. Kapućino dogura i do 4 evra, a hrvatske novine su dobile račun na kome makijato, koji Ekonomske Vesti nisu pronašle, što jest jest, košta celih 35 kuna ili skoro 5 evra. Ulazak na Dubrovačku tvrdjavu staje 150 kuna ili 20 evra ili 2.500 dinara. Nećete verovati, ali gostima sa kruzera to valjda i nije neki izdatak, a njih je već u maju bilo više nego dovoljno.

Uz to je kurs evra prema kuni niži nego u drugim gradovima Hrvatske. Onog dana kad se drugde u Hrvatskoj evro otkupljivao za 7,37 kuna u menjačnicama na Stradunu za evro se moglo dobiti najviše 7,2 kun. Kako je to moguće? Lako. Da li je to kartelski dogovor? Moguće.

Tek, dok se Ekonomske Vesti ovako čude, ima ih koji iz ličnog iskustva znaju da sve ove cene ne važe za same Dubrovčane. E tu ti mi istrčimo s čuvenim argumentima o Evropskoj uniji i zajedničkom tržištu, pa se setimo otrovnog argumenta da su takve dvojne cene postojale samo u socijalističkom lageru, pa nam padne na pamet ključni poreski argument: kako obračunavaju PDV? Džaba, devojka ne odustaje: u Dubrovniku postoje dvojne cene, jedne za goste, druge za Dubrovčane!!! I tačka.

Ne budemo lenji, pa pozovemo kolege u Dubrovniku.

Takva i takva stvar, objasnimo im da samo što nije pala teška opklada, pa da napetu situaciju razreše i kažu nam pravo: je li istina da Dubrovčani ne plaćaju sladoled 2 evra za kuglu, a parče pice 23 kune ili 3 evra. A oni će nam kao iz topa: Jeste, tačno je.

Pa, šta, pokažete neki dokument kojim dokazujete da ste Dubrovčani i dobijete popust? Pa čujete li vi kako ja govorim, kaže nam sagovornica sa druge strane, šta će mi dokument.

A mi opet onu našu o Evropskoj uniji, PDV-U…džaba. Dubrovčani u kafićima, restoranima, poslastičarnicama, kad na ulici kupuju sladoled ili parče pice u svom gradu uživaju popust. U samoposlugama, navodno, nema posebnog popusta za njih

Koleginica koja češće boravi u Dubrovniku prepričava nam scenu: ispred nje red Nemaca, Engleza, Kineza čeka da kupi parče pice, sa njima je jasno, neko na nemačkom, neko na kineskom dobije parče za 23 kune. A onda dolazi na red ona pa na srpskom kaže: parče pice, a prodavac pita: Jesi li iz grada?  Jeste iz grada, ali Beograda. E onda ništa – i  njoj parče pice, od nje 23 kune. Da je iz grada – 18 kuna! A pet kuna vam je otprilike 90 dinara…razlike

Jao, jao Dubrovniče, biseru Jadrana, zar je to evropsko ponašanje!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com