Ekonomske Vesti u Temišvaru: Rumunija nas je definitivno pretekla

O tome nešto govore dosadni ekonomski pokazatelji i brojke – poslednje tri godine rast rumunskog BDP-a bio je 4,8, 7,0 i 4,1% – ali u subotu smo u to imali priliku da se uverimo plastično, na licu mesta što bi se reklo: Rumunija nas je pretekla, definitivno je.

Prvi udar: u sjajnom restoranu In Thyme, koji se nalazi tačno nasuprot Srpske saborne crkve Temišvarske eparhije i Vladičanskog dvora na najlepšem trgu u Temišvaru, Trgu ujedinjenja,  kad zatražite Jelovnik, Speisekarte, Menu ljubazno vam serviraju TABLET.

A takva im i struktura gostiju. Prosečno jelo – oko 40 leja. Jedan evro je 4,7461 leja.

Drugi udar je bio teži, jedva izadjosmo iz ogromne samoposluge Auchan u inače ništa naročito tržnom centru Julius Mall. U toj samoposluzi novac ne sabere kasirka na kasi. Ne, ona učita sadržaj vaše korpe i njegovu vrednost i doda vam papirić.

S njime idete do, uh, zastrašujuće mašine, predajete joj papirić, na ekranu se pojavi vaš dug, pa mašini predate novac, a ona vama kusur i opet računčić-papirić bez koga ne biste izašli iz velike samoposluge.

Priznajemo, prestravismo se, malo previše papirića za naš ukus, tražili smo pomoć, inače ostasmo u Rumuniji da nevoljno popravimo njen negativni migracioni saldo.

Uostalom, ko bi se nadao da će budućnost tako brzo da stigne u naš najbliži komšiluk, kako su Ekonomske Vesti već pisale proriče se da će prodavci u prodavnicama biti prvo zanimanje koje će nestati, odnosno u kome će najpre roboti u potpunosti zameniti ljude. A bogami će ruke morati da zasuču i sami kupci.

Treći udar, dok bazanjem izmedju tri najpoznatija trga u gradu odradjujemo svoj dug slici klasičnog turiste u Temišvaru, pred nama je Amsterdam Shop, a kako bi se dovraga drugačije zvao, a u izlogu KANABIS.

E baš su napredne ove naše rumunske komšije, nema šta!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com