Evropska unija o zelenom pasošu za vakcinisane

Države članice Evropske unije danas će odrzati online konferenciju na kojoj će pokušati da približe stavove o uvodjenju jedinstvenog zelenog pasoša za vakcinisane od Covid-19 po ugledu na zeleni pasoš, koji je već uveo Izrael.

Tema se ne nalazi na zvaničnom dnevnom redu, ali je pritisak turističkih država toliki da niko i ne sumnja da se ta rasprava da izbeći.

Turističke države Grčka, Španija, Austrija, Kipar, Malta i Madjarska odlučno su za uvodjenje takvog dokumenta sa važenjem na teritoriji cele EU, a pre početka turističke sezone, dok su Nemačka, Francuska i Holandija pre za oprez jer još nije pouzdano dokazano da vakcinisani ne može biti prenosilac bolesti i jer u EU još nije svima koji to žele omogućeno da se vakcinišu.

Kako prenose evropski mediji, zagovornici zelenog pasoša ni pitanje ravnopravnosti rešili otvaranjem mogućnosti  nevakcinisanima da slobodno putuju uz negativan PCR test ili test na antitela.

Izrael je uveo zeleni pasoš za već vakcinisane koji ima omogućuje ulazak u pozorišta, muzeje, fitnes centre, boravak u hotelima, a sa Grčkom je već potpisao sporazum o slobodnom ulasku vlasnika izraelskog zelenog pasoša u tu zemlju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com