Naš odgovor CNN-u: Krenule patrole čeličnog prijateljstva

Danas su počele zajedničke patrole srpske i kineske policije u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu. Zajedničkim patrolama izlazi se u susret činjenici da su Kinezi postali najbrojnija grupa stranih turista u Srbiji, kod kojih se „do kraja godine očekuje porast od približno 40 odsto u odnosu na prethodnu“.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom prvih sedam meseci ove godine Srbiju je posetilo 73.559 Kineza ili za 38,6% više nego u istom periodu 2018. godine. Prema zvaničnim kineskim procenama, Kinezi će ove godine obaviti 166 miliona putovanja u inostranstvo ili za 11% više nego 2018. godine.

U Beogradu će zajedničke srpsko-kineske patrole biti rasporedjene u Knez Mihailovoj ulici, na Kalemegdanu, na Trgu Republike, novobeogradskim Bloku 70 i na Aerodromu „Nikola Tesla“.

Radi se o pilot projektu u okviru koga će se smenjivati šest policajaca iz Kine.

„Naša dva naroda povezuje čelično prijateljstvo i Srbija nikada neće zaboraviti da je Kina bila uz nju u najtežim trenucima. Ta zemlja i danas snažno podržava naše vitalne nacionalne interese, a Srbija apsolutno podržava politiku jedne Kine”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, koji je s ambasadorkom Kine Čen Bo prisustvovao početku zajedničkih patrola.

On je, kako se navodi na sajtu Vlade Srbija, još govorio o „strateškom partnerstvu koje je dovelo do snažnih kineskih investicija u našu zemlju“ i zahvalio je Kini na na tome što je „Srbiju prepoznala kao svog pouzdanog i iskrenog partnera“.

Kineski policajci zajedničke patrole imaju i u drugim državama, na primer u Hrvatskoj. Tokom prvih sedam meseci ove godine Hrvatsku je posetilo 178.857 kineskih turista (uračunat i Hongkong), ali Kinezi nisu medju prvih deset najbrojnijih gripa stranih turista u Hrvatskoj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com