Nov predmet za evropsku svađu: Skijanje

Kako stvari s brojem tužbi oštećenih stoje,  austrijsko mesto Išgl postaće poznatije kao evropski rasadnik koronavirusa nego kao alpski skijaški centar. Svejedno, Austrija neće ni da čuje da ljubiteljima uskrati božićno skijanje u doba korone, a svojim ugostiteljima zaradu. Beč je, kako prenosi ARD, već izračunao da bi svaka za skijanje izgubljena nedelja prazničnog odmora značila gubitak od 800 miliona evra.

Đuzepe Konti, premijer Italije koja od zimskog turizma zarađuje 11 milijardi evra, predložio je da se sve alpske evropske države dogovore i početak skijaške sezone, iz očiglednih epidemioloških razloga, odlože za posle 10. januara 2021. godine.

Vest je odmah postala udarna u Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj i Francuskoj.

Da samo jednovremeno zatvaranje svih skijališta može dati rezultate, odmah se složio premijer alpske Bavarske i, nezvanično, vrlo izgledni kandidat za budućeg nemačkog kancelara Markus Zoder. Njemu se pridružila i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Francuska od alpskog turizma knjiži 10 milijardi godišnje, ali je francuski predsednik Emanuel Makron odmah stao iza stava italijanskog premijera da bi zdravstvena cena ovogodišnjeg božićnjeg i novogodišnjeg skijanja bila previsoka. Ali Francuska je našla francusko rešenje: skiliftovi, barovi, restorani biće zatvoreni, ali će sami skijaški centri ostati otvoreni, pa oni koji žele da se nadišu svežeg vazduha, neka samo izvole…

Noje ciriher cajtung podvlači da u nadležnosti Brisela nije rešavanje ovog problema, te da ostaje Berlinu, Parizu i Rimu da bilateralnim naporima savladaju odlučni austrijski otpor.

Švajcarska onda ne bi imala izbora?

Ali dok se Evropljani dogovaraju u stvari u kojoj bi jedni drugima trebalo da konkurišu, Švajcarci su već otvorili za skijanje 109 kilometara staza, 5.600 kilometara još čeka…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com