Ruska vlada strogo ograničila letove za Tursku i Tanzaniju

Zato što su pokazatelji o broju novozaraženih u tim zemljama višestruko veći nego u Rusiji, ruska vlada je u ponedeljak donela odluku da oštro, na neophodne, ograniči broj redovnih i čarter letova na linijama koje Rusiju povezuju sa destinacijama u Turskoj i Tanzaniji.

Ograničenje važi za period od 15. aprila do 1. juna, saopštila je potpredsednica ruske vlade Tatjana Golikova. Ona je napomenula da 80 odsto gradjana Rusije koji su infekciju novim koronavirusom doneli u zemlju, stiglo iz Turske. Turističke agencije su pozvane da ne prodaju turističke aranžmane za ove destinacije.

Turska je, inače, omiljena destinacija ruskih turista. Godišnje se u Turskoj odmara do 4,5 miliona Rusa i tamo ostave oko 10 milijardi dolara. Kako izveštava list Komersant, oko 533.000 gradjana Rusije rezervisalo je aranžmane u Turskoj upravo u vreme prvomajskih praznika, u vrednosti od 32 milijarde rubalja. Alternativu Turskoj i inače je teško naći, a pogotovo u ovako kratkom roku, žale se ruski turoperatori.

Pošto turski partneri ne vraćaju novac ruskim turoperatorima, veliki je problem povraćaj novca turistima koji su rezervisali boravak u Turskoj do 1.juna.Ruska služba za zaštitu potrošača obavezala  je turističke agencije da turistima ponude ili zamensko putovanje ili da pare vrate, ali da u svakom slučaju prestanu da prodaju aranžmane na previše dug rok unapred.

U Turskoj trenutno boravi 30 000 ruskih turista i po njih će biti poslati avioni iz Rusije – prazni.

Turska je već vakcinisala 15 miliona ljudi vakcinama Sinovac i Pfizer, ali svejedno dnevno ima 54 500 novoinficiranih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com