Zaharova gruzijskoj predsednici: Šeri, ruski turisti neće da izbegavaju masovna okupljanja

Zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova poručila je danas gruzijskoj predsednici Solome Zurabišvili da ruski turisti očekuju da ih u Gruziji primaju kao najdraže goste i neće da daju svoje pare za upozorenja kako treba da izbegavaju masovna okupljanja u Tbilisiju.

Zaharova je koristeći se igrom jezičkih značenja odgovorila na današnju poruku gruzijske predsednice da ruski turisti treba da nastave da dolaze u Gruziju, a probleme da rešavaju političari.

U citatima izjave Zurabišvili date za Euronews upotrebljena je reč должны koja može da znači i dužni su, obavezni su. Na šta se Zaharova i oslonila: 

„Baš vama su dužni? Šeri, lično vama su dužni? Ili (treba) iz medjubratskih osećanja? Ne, očito je da se vi sada veoma trudite i da je ta izjava pripremljena pošto ste iskoristili kalkulator. Ali treba da se trudite još više. I ne radi turista iz Rusije – oni imaju kud da putuju – nego radi naroda koji vas je izabrao“, napisala je Zaharova na svom Fejsbuk profilu.

Ako su turisti iz Rusije „nešto dužni“ onda „ne prosto da se osećaju bezbedno nego i da ih prihvataju kao najdraže goste“.

„Oni su došli da se odmaraju, a ne svaki dan da čitaju unutrašnjo-političke izveštaje i da izbegavaju, kako im je preporučilo Ministarstvo turizma Gruzije, masovna okupljanja ljudi u Tbilisuju ‘. A na svaku potrebu da se progovori o istorijskim ili političkim temama, turist iz Rusije treba na svoj račun da čuje samo zdravice dobrodošlice.Turisti daju pare baš za takve emocije, pa makar da uvek i ne dolaze iz srca…Ako ne gajite takve osećaje ili niste spremni da ih odglumite, niko nikome ništa nije dužan. Ništa lično, samo biznis“, ovako je vezla Zaharova.

A mi prenosimo, jer slična upozorenja dobijaju i turisti iz Srbije pri putovanju u neke susedne zemlje.

Inače, Gruzija ostvaruje, tvrdi se, kolosalne prihode od turizma. Prošle 2018.godine ti su prihodi, tvrdi ruski poslovni list Vzgljad, iznosili 3,2 milijarde dolara ili više od 9% bruto domaćeg proizvoda zemlje.

Prema podacima Nacionalne službe za turizam Gruzije, Rusi su 2018.godine bili treći po brojnosti turisti u toj zemlji. Procene o njihovom broju kreću se od 1 233 000,kako tvrdi Turstat, do 1,7 miliona, kako tvrdi pomenuta gruzijska služba.U svakom slučaju, sa obe strane se registruje dvocifrena stopa rasta broja ruskih turista u Gruziji i prošle i u prvih pet meseci ove godine.

Ruski izvori opet tvrde da na putovanje u Gruziju turista prosečno potroši 440 dolara, a ruski turisti prosečno 530 dolara. Tako da bi prekid turističkog toka izmedju Rusije i Gruzije, Gruziju mogao da košta izmedju 650 miliona i 900 miliona dolara.

Zbog antiruskih protesta u Tbilisuju, ruski predsednik Vladimir Putin doneo je u petak ukaz, kojim je ruskim aviokompanijama od 8.jula privremeno zabranjeno da lete u Gruziju, turističkim agencijama je preporučeno da privremeno obustave prodaju aranžmana za tu zemlju, a ruskoj vladi je naloženo da organizuje povratak ruskih turista i njihovog prtljaga iz Gruzije kući u Rusiju.

Ministarstvo saobraćaja Rusije u subotu je zabranilo letove dvema gruzijskim aviokompanijama – Georgian Airways i Myway Airlines- iz razloga bezbednosti,ali i zbog neplaćenih prispelih dugova za avionavigacione usluge.Zabrana na snagu stupa takodje 8.jula. Dugove u iznosu oko 800 000 dolara, gruzijska strana je, navodno priznala još 2008.godine,ali ih još nije namirila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com