Cena nafte opet raste

Posle pada u ponedeljak, cena nafte je u utorak ponovo porasla, jer su Covid – mere u Šangaj ublažene, ocenjuju stručnjaci.

Barel nafte tipa Brent koštao je u 14.21 sati 102,32 dolara ili 2, 99 dolara više nego u ponedeljak.

Barel nafte tipa WTI koštao je u isto vreme 97,80 dolara ili 2,79 dolara više nego u ponedeljak.

Razlozi za poskupljenje nalaze se na relaciji Kina, kao najveći kupac nafte i Rusija, kao njen najveći prodavac.

Zabrunutost zbog oštrih anti-Covid mera, koje je za desetine miliona Kineza uvela Kina, danas je popustila s ublažavanjem tih mera u Šangaju.

Kako vest Rojtersa prenosi finanzen.net, OPEC je kategorično ocenio da bi mogao da nadomesti isključenje ruske nafte s tržišta što se tumači kao namera te organizacije da značajno ne povećava svoju produkciju.

Generalni sekretar Muhamed Barkindo je, prema uvidu Rojtersa u zapisnik, tokom sastanka s predstavnicima EU izjavio da bi isključenje ruske nafte značilo dnevni manjak od više od 7 miliona barela nafte i naftnih proizvoda dnevno.

„Imajući u vidu trenutne prognoze tražnje bilo bi gotovo nemoguće toliki obim nadomestiti“, rekao je Barkindo.

Države članice EU nisu uspele u ponedeljak da postignu jedinstvo oko uvodjenja embarga na rusku naftu, ali ta ideja nije sasvim odbačena,tvrdi Djuzep Borelj.

Stručnjaci, na koje se poziva finanzen.net, ocenjuju da je snabdevenost tržišta naftom trenutno bolja nego što se mislilo i zato što je Rusija,doduše, smanjila isporuke na severozapad, ali ih je povećala u Aziju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com