Kina : Zabranjen izvoz peska na Tajvan

Kina je glavni ekonomski partner Tajvanu i danas je listi juče uvedenih sankcija tom ostrvu dodala nove.

Pošto je juče zabranila uvoz prehrambenih proizvoda niza tajvanskih proizvodjača, Kina je danas, kako prenosi nemački javni servis ARD, zabranila izvoz na Tajvan peska, koji se koristi u gradjevinskoj industriji.

Zabranjen je i uvoz u Kinu sa Tajvana citrusnih sokova, smrznutih fileta skuše…

Kina je uvodjenjem ekonomskih sankcija Tajvanu reagovala na posetu spikera Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi tom ostrvu, koje Kina smatra delom svoje teritorije.

Nezavisnost Tajvana priznaje beznačajan broj malih država, pa sa Tajpehom diplomatske odnose nemaju ni SAD, ali se u odnosu na to pitanje javno diče politikom „strateške nejasnoće“.

Prema podacima servisa za praćenje kretanja aviona Flightradar 24, američki vojni avion Boeing C-40C, kojim putuje Nensi Pelosi, napustio je Tajvan, pošto je ona na ostrvu provela 19 sati i 20 minuta i tim boravkom izazvala krizu visokog rizika u spoljnotrgovinski neobično važnom Južnom kineskom moru.

Za vreme boravka na Tajvanu, Pelosi se obratila tamošnjem parlamentu, a i odlikovana je Ordenom blavonaklonih oblaka za doprinos razvoju odnosa izmedju SAD i Tajvana.

Peking je ovu posetu ocenio kao provokaciju koja protivreči politici „jedne Kine“. U Ministarstvo inostranih poslova pozvan je američki ambasador u Pekingu Nikolas Berns, izveštavaju svetski mediji.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com