Ministarstvo: Mali poljoprivrednici, udružite se!

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Snežana Bogosavljević-Bošković, rekla je danas, nakon obilaska zemljoradničke zadruge Zadrugar u Baču, da je važno da se mali poljoprivrednici udruže kako bi postigli „veće prinose uz manja ulaganja“.
Bogosavljević-Bošković
Ona je dodala da poljoprivrednici udruživanjem „imaju jeftinije inpute i repromaterijal“, kao i da manjim troškovima proizvodnje postižu veći ekonomski efekat i veću konkurentnost na tržištu.
„Udruživanje će biti prioritet i u narednom periodu, s obzirom na to da su poljoprivredni proizvođači u Srbiji ekonomski nedovoljno jaki da bi sami nastupali na tržištu koje postaje sve zahtevnije i izazovnije“, rekla je Boškovićeva i kao primer dobre organizacije navela poslovanje zadruge Zadrugar, koja ima ukupno 107 zadrugara i okuplja 400 kooperanata.
Bogosavljević-Bošković je tokom posete opštini Bač razgovarala i sa predsednikom te opštine Draganom Staševićem i njegovim saradnicima o više tema iz oblasti poljoprivrede.
Ona je saopštila da je tokom sastanka bilo reči o rezultatima u poljoprivredi u prošloj godini, predstojećoj setvi, zakonima koji su pripremljeni, usvojeni i koji su sada u fazi primene, o budućoj saradnji, kao i o subvencijama u poljoprivredi.
Bogosavljević-Bošković je navela da je ova opština bogata poljoprivrednim zemljištem, i dodala da ima približno 25.000 hektara oranica, pri čemu je više od 7.000 hektara državno poljoprivredno zemljište.
Ona je naglasila da će svi zahtevi za subvencije koji su pristigli u 2015. godini biti isplaćeni, uz napomenu da je Vlada opredelila dodatna sredstva za te namene, u iznosu većem od 10 milijardi dinara.
„Ta sredstva će biti isplaćena u tri tranše, prema redosledu podnošenja zahteva. Prva isplata biće 29. januara, druga 26. februara i treća 25. marta“, precizirala je ministarka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com