Ruski gas isporučen od danas, plaća se krajem aprila

Plaćanje za isporuke ruskog gasa realizovane u aprilu po nekim ugovorima počinje u drugoj polovini aprila, a u drugim ugovorima u maju, rekao je izvor TASSa upoznat sa situacijom.

Ruski predsednik Vladimir Putin u cetvrtak je potpisao ukaz kojim se od država, koje su Rusiji uvele sankcije, zahteva da od 1.aprila isporučeni ruski gas plaćaju u rubljama.

Plaćanje se realizuje tako što kupac uplaćuje propisani iznos na specijalni račun(račun K) kod Gazprombanke, a ona zacte evre na Moskovskoj berzi kupuje rublje i prebacuje ih na račun prodavca gasa.

Na zahteve Rusije da joj se gas plaća u rubljama, ruska valuta je nastavila da jača : u četvrtak je na Moskovskoj valutnoj berzi trgovano po kursu 92,5 rubalja za evro i 83,20 rubalja za dolar.

Centralna banka Rusije je za petak 1.april utvrdila zvanični kurs od  92,4930 rubalja za evro i 83,4096 rubalja za dolar.

Ovaj mehanizam plaćanja odmah u četvrtak su odbacile Nemačka i Francuska, dok je austrijski kancelar Nehamer u Berlinu izjavio da je njegov prioritetni zadatak da obezbedi energetsku sigurnost svoje zemlje.

Rusija u Evropu izvozi oko 200 milijardi kubnih prirodnog gasa godisnje, najveći evropski kupac je Nemačka.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com