SAD našle novu Ukrajinu, pardon, žrtvu!

Iako je čak i na Zapadu preovladjujuće mišljenje da je nepotrebna i nedobronamerna poseta 82 – godišnje trećepozicionirane američke političarke Nensi Pelosi Tajvanu samo dolila ulje na vatru dugotinjajućeg sukoba Pekinga i Tajpeja, ministri inostranih poslova država okupljenih u G7 požurili su da pozovu Kinu (sic!) na uzdržanost.

Nije na odmet podsetiti da su prve medju potpisnicima ovog upozorenja upravo  SAD, koje su i izazvale novu krizu u Južnom kineskom moru, a tu su i Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i u ime Evropske unije njen visoki predstavnik za spoljnu politiku

 

Pošto su SAD jednom prkosnom posetom dovele sitiaciju do usijanja, G7 predvodjen tim istim SAD, upozorio  je Kinu da „postojeće razlike treba rešavati mirnim putem“.

Iako je američki državni sekretar Entoni Blinken pred posetu Pelosi izjavio da je to njena samostalna odluka, budući da je u SAD izvršna vlast odvojena od zakonodavne, komunikacioni direktor Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je da se reakcija Kine na posetu Pelosi zasad potpuno  kreće u okviru onoga što je američka vlada očekivala(?!).

A pre izazivačke posete jedne žene, ambiciozne u nevreme, Blinken je upozorio Kinu da će Peking biti odgovoran ako pokuša da od te posete stvori krizu bilo koje vrste ili  poveća napetosti.

A  u Južnom kineskom moru 125 kilometara od Tajvana  su upravo u toku kineski vojni manevri, za koje se ocenjuje da su najveća kineska vojna vežba od 1995.godine.

Te su vežbe počele već na najavu posete Pelosi Tajvanu i traju od 27.do 31.jula, a zatim od 2.do 6.avgusta i uključuju vežbe s bojevom municijom. Uprava za morsku bezbednost Kine objavila je da će deo Južnog kineskog mora biti blokiran od 2.do 6.avgusta, citira informaciju portala 163.com ruski poslovni list Vzgljad.

Ali to nije sve. Tajvan je ekonomski veoma vezan za kontinentalnu Kinu, a Peking je još pred posetu Pelosi objavio prve ekonomske sankcije ostrvu, kojima su u sredu pridodate nove…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com