Alibaba u Njujorku

Legenda već počinje da priča ovako: početkom 90-tih godina sada 49-godišnji Kinez Džek Ma predavao je engleski za mesečnu platu od 10 evra, a kad je 1995.godine prvi put došao u Ameriku nije znao ni šta je Internet. Sada Ma iza sebe ima imovinu koja se procenjuje na oko 22 milijarde dolara i firmu za online trgovinu od koje se očekuje da baš danas obori s nogu Njujoršku berzu i mnoge njene dosadašnje rekorde.Očekuje se da će akcija firme dostići cenu od 68 dolara i da će za ograničeni deo firme koja izlazi na berzu Ma i ekipa pokupiti 21,8 milijardi dolara. Prema toj ceni, vrednost cele firme iznosiće 167,6 milijardi dolara.

Alibaba, tako se firme zove, izabrala je za svoj berzanski debi Njujoršku a ne Honkonšku berzu jer su, piše francuski list Figaro, američki regulatori tolerantniji prema činjenici da Ma kontroliše njen Nadzorni odbor. Ma je Alibabu osnovao pre 15 godina i u njoj danas ima udeo od 8,9 odsto. Pored njega suvlasnici su firme: japanska SoftBank sa 34 odsto koja nema pravo da osporava kontrolu Džeka Ma u upravljanju firmom , zatim Yahoo kome se sa 23 odsto udela baš posrećilo u vreme kad se bori da opet stane na noge, Maov potpredsednik Džozef Tsai ima 3,6 odsto i on, tvrdi nemački Špigl citirajući ove podatke, ostvaruje sve zamisli osnivača. I najzad, u rukama malih vlasnika je 31 odsto udela.

Vrednost Alibabe procenjuje se na blizu 200 milijardi dolara. Firma kontroliše 80 odsto kineskog tržišta elektronske trgovine vrednog ukupno 300 milijardi dolara.Promet joj je, navodi Špigl, od 1,343 milijarde dolara 2010.godine porastao na 6,405 milijardi dolara 2013.Dobit joj je porasla sa 134 miliona evra 2000.godine na 2,844 milijarde 2013.godine. Alibaba ima 280 miliona stalnih klijenata i dosad je obavila transakcije u vrednosti od 248 milijardi dolara. I sve to u Kini, gde Internet koristi 47 odsto ili 632 miliona stanovnika. Sad je firmi potrebna medjunarodna promocija. Konkurenti su već kineskim rezultatima pregaženi.

Današnji izlazak Alibabe na Njujoršku berzu mogao bi da bude jedan od najvećih. Procenjuje se da bi obim transakcija mogao da iznosi 21,8 milijardi evra. Špigl tvrdi da je više pokupila samo Poljoprivredna banka Kine pri svom izlasku na berzu 2000.godine.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com