Amerika uvele nove sankcije Severnoj Koreji

Sjedinjene Američke Države uvele su Severnoj Koreji nove sankcije koje će im onemogućiti pristup američkim finansijskim sistemima, prenosi Rojters. A, analitičari smatraju da je to odgovor SAD na sajber napade koje je Severna Koreja izvela na filmski kompaniju Soni nezadovoljna što se u filmu „Intervju“ ubija njihov lider Kim Džong Un.

Finansijske sankcije su do sada imale mali uticaj na Severnu Koreju, koja je pod američkim sankcijama više od 50 godina.

„Oni ne putuju u Ameriku i zapadnu Evropu i nemaju milijarde dolara u stranim bankama. Pitanje je da li će sankcije imati ikakvog efekta“, rekao je Džoel Vit iz američkog „Koreja“ instituta.

„Sankcije, donešene na temelju dekreta američkog predsednika Baraka Obame održavaju stajalište SAD koje Severnu Koreju smatraju odgovornim za niz destruktivnih akcija“, rekao je američki ministar finansija Džejkob Lev i dodao da će SAD preduzeti široku lepezu akcija kako bi zaštitili američke kompanije i građane od „napada na njihove vrednosti“.

Američka kompanija Soni doživela je niz sajber napada u kojima im je zaprećeno odmazdom ako se u bioskopima pojavi film „Intervju“. Film je prvo povučen iz svih bioskopa, a onda je odlučeno da se ipak prikaže u 150 nezavisnih bioskopa.

SAD su optužile S. Koreju za hakerske napade na Soni, što je ona odlučno dematovala.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com