Amerikanci se sele u Evropu zbog besplatnog školovanja

Zbog visokih školarina mladi Amerikanci se sve češće odlučuju na selidbu u Evropu gde su cene studiranja daleko pristupačnije.

student

Širom Evrope postoji više od 44 koledža gde Amerikanci mogu da diplomiraju besplatno, tvrdi Dženifer Vijemont, osnivač savetničkog servisa „Beyond The States“ (izvan Amerike).

Svi javni koledži u Nemačkoj, Islandu, Norveškoj i Finskoj su besplatni za njihove građane i inostrane studente. Neki privatni koledži u EU, takođe, ne naplaćuju školarinu. Od kojih mnogi nude programe prema kojim se predavanja održavaju u potpunosti na engleskom.

A, i kada se naplaćuje školarina, ona je daleko manja nego u SAD. Prosečna školarina (bez smeštaja) na javnim koledžima u SAD je 9.410 dolara, a u privatnim 32.405. S druge strane, u Evropi je školarina na većini koledža ispod 2.225 dolara. Najveće školarine su u Holandiji, ali su i one uglavnom ispod 9.000 dolara, tvrdi Dženifer Vijemont.

Naravno, većina američkih stdenata ne plaća punu školarinu. Na javnim koledžima studenti sa grantovima i stipendijama prosečno plaćaju oko 4.000 dolara. Ipak, to i dalje nije bolje od besplatnog, piše Si-En-En.

„Najčešći povod za odlazak u inostranstvo su cene školarina. Ali, kada stignu u Evropu, studenti vide da postoje i druge beneficije – učenje novog jezika, mogućnost putovanja i priprema za rad na globalnom tržištu“, kaže Vijemont i dodaje da „ipak, to nije za svakoga. Ovde, na primer, nema američkog fudbala i nekih drugih stvari koje su uobičajene u SAD“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com