Fibi Novaković – šesta najplaćenija direktorka na svetu

Izvršna direktorka kompanije General Dynamics, Fibi Novaković, poreklom Srpkinja, godišnje zarađuje 19 miliona dolara, objavio je Njujork Tajms. Zahvaljujući toj cifri, ova bivša obaveštajka iz CIA-e, nalazi se na šestom mestu najplaćenijih izvršnih direktorki na svetu, a na 83. mestu kada se listi dodaju i muškarci.

Najplaćenija izvršna direktorka na svetu je, i to nije nikakvo iznenađenje, Marisa Majer iz Yahoo-a. Njena godišnja zarada od 42,1 milion dolara je nedostižna, ali samo kada su žene u pitanju, jer je i u konkurenciji sa muškarcima „tek“ na 14. mesto.

Martina Rotblat, prva dama kompanije United Therapeutics, nalazi se na drugom mestu ženske liste sa platom od 31,6 miliona dolara, a iza nje je Kerol Mejrovic iz TJX Companies sa platom od 23,3 miliona dolara.

Na četvrtom mestu je Margaret Vitman, izvršna direktorka kompanije Hewlett-Packard, sa platom od 19,6 miliona dolara, a potom sledi Indijka Indra Nuji, koja u PepsiCo-u zarađuje nešto više od  19 miliona dolara godišnje. Iza Nujieve, a ispred Virdžinije Rometi iz IBM-a (17,9 miliona dolara), je upravo „naša“ Fibi Novaković.

Prema istraživanju koje je sproveo Njujork Tajms, žene čine tek 13 od 200 najplaćenijih izvršnih direktora na svetu i njihova prosečna plata je 20 miliona dolara, što je za 9,4 odsto manje od sveukupnog proseka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com