Kosovski Albanac hakerisao američku vojsku, pa podatke poslao Islamskoj državi

Malezijska policija uhapsila je hakera koji se sumnjiči da je ukrao privatne podatke o američkim vojnicima i prosledio ih Islamskoj državi, javlja CNN.

Ferizi

Kosovski Albanac Ardit Ferizi zadržan je u Maleziji po nalogu SAD-a jer je navodno pružao Islamskoj državi materijalnu podrđku, hakerisao kompjutere i počinio krađu identiteta, saopštilo je američko Ministarstvo pravde.

Ferizi je upao u kompjuterski sistem i ukrao poverljive podatke o više od 1.300 vojnika i vladinih zvaničnika, a zatim ih predao islamistima među kojima i važnom propagandisti te terorističke organizacije.

Zamenik glavnog tužioca Džon Karlin rekao je da je ovakav slučaj, u kojem su optužbe i za hakerisanje i za pomaganje teroristima, prvi slučaj, prenosi Jutarnji.hr.

Lista ukradenih imena u avgustu se našla na internetu, a objavila ju je grupa koja se naziva ‘Hakerski odsek Islamske države’.

„Izdvajamo važne podatke i vaše lične informacije prosleđujemo vojnicima kalifata, koji će uskoro uz dozvolu Alaha napasti vaše vratove u vašoj zemlji“, glasila je poruka islamista.

Vojne podatke koji su uključivali adrese vojnika i fotografije navodno je ukrao Ferizi i predao ih Junaidu huseinu, britanskom hakeru koji se služio društvenim mrežama kako bi regrutovao ‘zapadnjake’ da se pridruže Islamskoj državi.

Američka vojska saopštila je u avgustu da je Husein poginuo u vazdušnom napadu u Siriji. On je bio vođa takozvanog ‘Cyber kalifata’ koji je izvršio većinom neugodne napade na vojsku i druge vladine internet stranice u Sjedinjenim državama, Francuskoj i drugim zemljama.

Nakon što je lista imena u avgustu objavljena, Pentagon je saopštio da istražuje slučaj.

Mnogi telefonski brojevi i e-mail adrese nisu bili u funkciji kada je CNN sproveo istraživanje u avgustu. Ali jedan se muškarac javio na telefon i kazao kako je pre radio u američkoj vojsci. Zamolio je da ga ne imenuju, ali kazao je kako ga je prethodno Pentagon upozorio da su njegovo ime i podaci na listi. Još jedan muškarac kojeg su kontaktirali putem e-maila potvrdio je da je bio vladin zaposlenik i da ga je vlada takođe upozorila da je na listi.

Ferizi je navodno vođa hakerske grupe poznate kao ‘Kosova Hacker’s Security’.

Malezijska policija saopštila je da je 20-godišnji haker ušao u zemlju u avgustu 2014. godine kako bi studirao kompjutersku nauku i kompjutersku forenziku na fakultetu u Kuala Lumpuru.

Malezijske vlasti su ga pratile nekoliko meseci nakon što su dobile informaciju od FBI, rekao direktor anti-terorističkog odseka Datuk Ajob Kan Midin Pitčaj.

Ferizi je uhapšen 15. septembra u Kuala Lumpuru, gde će ostati u pritvoru sve dok američke vlasti ne zatraže njegovo izručenje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com