MMF Nemačkoj i SAD: Gradite!

Da bi se povećao privredni rast države će morati da više ulažu u infrastrukturne projekte, ocenio je Međunarodni monetarni fond.

MMF smatra da bi infrastrukturni projekti finansirani kreditima dali ozbiljan podsticaj ekonomskom rastu, i to na duže staze, pogotovo u situaciji kada svetu preti stagnacija.

S takvim projektima bitno je da se vodi računa o odnosu javnog duga i bruto društvenog proizvoda, upozorava MMF, i ukoliko se budu poštovale te smernice javni infrastrukturni projekti bi kroz rast privrede „isplatili sami sebe“.

Međunarodni monetarni fond smatra da Nemačka i Sjedinjene Američke Države najviše moraju da porade na ovom problemu.

„Kao što je Američko društvo građevinskih inženjera primetilo, 32 odsto glavnih puteva u SAD su u lošem ili osrednjem stanju, a Federalna administracija za auto-puteve procenjuje da će između 124 i 146 milijardi dolara godišnje u kapitalnim investicijama biti potrebno za znatno poboljšanje uslova i performansi…“, ističe se u dokumentu MMF-a.

S druge strane pozitivni primeri u ulaganju u infrastrukturu su Velika Britanija, Kanada, Italija, Francuska i Japan, ali, primećuju stručnjaci MMF-a, i dalje se radi o malim pomacima.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com