NATO: Ukrajini politička, ali ne i vojna podrška

Danas se u Briselu sastaju ministri inostranih poslova i odbrane država članica NATO-a, a tema će biti povlačenje američke vojske iz Avganistana i situacija na istoku Ukrajine.

U saopštenju generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga navodi se da Alijansa još razmatra modalitete podrške Ukrajini, ali se ta pomoć svodi na političku podršku, dok su navodno slanje oružja ili vojna intervencija NATO-a isključeni jer je „Ukrajina partner, ali nije i članica NATO-a“, izveštava nemačka ZDF iz Brisela.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je juče da uz granice Rusije NATO namerava da koncentriše oko 40 000 svojih vojnika i 15 000 jedinica tehnike i naoružanja, uključujući stratešku avijaviju, zbog čega je Rusija, u okviru iznenadne provere bojeve gotovosti vojske Zapadnog i Južnog vojnog okruga, za tri nedelje ka zapadnoj granici Rusije prebacila dve armija i tri divizije Vazdušno desantne vojske, koje će kontrolnu proveru završiti za dve nedelje. Ruski mediji procenjuju da se radi o oko 200 000 vojnika.

„Sada se američka vojska prebacuje iz kontinentalnog dela Severne Amerike preko Atlantika u Evropu. U toku je premeštaj vojski u Evropi ka ruskim granicama. Osnovne snage se koncentrišu oko Crnog mora i u Baltičkom regionu, tvrdi Šojgu.

On je rekao da Rusija odgovara i na jačanje pomorskih i pesadijskih jedinica SAD i NATO u Arktiku povećavajući bojeve sposobnosti Severne flote.

Posebna tema NATO sastanka je povlačenje američke vojske iz Avganistana, posle intervencije koja je trajala 20 godina i u kojoj je učestvovalo 36 država članica i partnera NATO.

Prema navodima nemačke ARD u Avganistanu se nalazi 9592 vojnika od čega, zvanično 2500 americkig i 1300 nemačkih.

Američka administracija je juče objavila da će povlačenje američke vojske iz Avganistana početi 1. maja, a biće završeno do 11. septembra 2021. godine, bez ikakvih uslova.

Ocenjuje se da ostanak vojski drugih država, ukoliko se američka povuče, nema smisla.Ipak, američka je odluka veoma pogodila Nemce – misija u Avganistanu je, posle Kosova, druga nemačka vojna misija nakon Drugog svetskog rata!

Šef avganistanskih Talibana Muhamed Naim je na svom Twitter nalogu objavio da ta organizacija neće učestvovati ni u kakvim dogovorima dok inostrane vojske ne budu povučene iz Avganistana.Dogovor o miru izmedju Talibana i vlade Avganistana nije postignut.

Prema ranijem dogovoru s administracijim bivšeg američkog predsednika Džoa Bajdena, američka vojska je, posle 20 godina, trebalo iz Avganistana da se povuče do maja ove godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com