Ova čokolada košta 25.000 dinara

Tabla organske crne čokolade „To’ak“ iz Ekvadora prodaje se za 260 dolara (nešto više od 25.000 dinara).

Ova čokolada se sastoji isključivo od kakaa i šećera, a odnos iznosi 81 naspram 19 odsto.

S obzirom na cenu ovog, tvrde upućeni delikatesa, ni ne čudi što je njen proizvođač bivši investicioni bankar sa Vol Strita.

Reč je o Džeriju Totu, koji je odelo zamenio za ekvadorske prašume. Njegova priča je zaista materijal za Holivud. Diplomac prestižnog Kornela napustio je Vol Strit nakon što je posetio provinciju Manabi u Ekvadoru, u sklopu rada sa jednom organizacijom koja se bavi očuvanjem prašuma. Toliko je bio oduševljen onim što je video da je odlučio da se za stalno preseli u Ekvador, sa tadašnjom devojkom.

Iako ta veza nije uspela, Tot nije napustio Ekvador, već je tamo uspeo da pronađe „biznis svog života“. Prvo je pomagao lokalnim poljoprivrednicima da obnove svoje plantaže pod kakaovim drvećem, a onda je odlučio da i sam počne uzgajanjem. Zasadio je staru vrstu kakaa, koja je preživela bolest u Ekvadoru poznatu kao „veštičja metla“, i dobio je neočekivan rezultat.

„Počeli smo da beremo plodove, nakon čega smo ih fermentisali, sušili i pekli da bismo napravili svoju čokoladu. Odmah smo shvatili da je ono što smo napravili u drugom univerzumu u odnosu na sve drugo što nosi naziv čokolada“, rekao je Tot za magazin „Fortune“.

To’ak čokolada će se uskoro naći u prestižnim prodavnicama na Beverli Hilsu, a interesantno je da je proizvedeno manje od 600 tabli ovog delikatesa.

 

 

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com