SAD objavile tajni izveštaj o Černobilju

Nacionalni arhiv bezbednosti SAD objavio je izveštaj o nuklearnoj katastrofi u Černobilju, sa koga je oznaka tajnosti skinuta 2011. godine, a u kome američke tajne službe dovode u sumnju zvanični sovjetski podatak da su na dan havarija na četvrtom reaktoru černobiljske nuklearne elektrane smrtno stradala samo dva čoveka.

Černobiljska nuklearna katastrofa dogodila se 2. maja 1986. godine.

U izveštaju, kako prenosi RIA Novosti, navodi se da su, prema snimcima, razaranja na četvrtom reaktoru bila ogromna. A treći i četvrti reaktor su bili u neposrednoj blizini.

Prema tom američkom izveštaju, koji je Morton Abramovič napravio za tadašnjeg državnog sekretara Džordža Šulca, navodi se da je na reaktoru RBMK-1000 u dnevnoj smeni radilo 100, a u noćnoj 35 ljudi. Sa onima oko dva reaktora bilo ih je u dnevnoj smeni oko 200, a u noćnoj oko 70.

Abramovič ocenjuje da su svi ljudi, koji su se u trenutku katastrofe nalazili u jednom od dva reaktora, morali ili da budu mrtvi na licu mesta ili su primili takvu količinu radijacije nespojivu sa životom.

Prema sovjetskim podacima, u eksploziji nuklearnog reaktora četvrtog energobloka u Černobilju 134 čoveka je dobilo bolest zračenja od kojih je 28 preminulo prvih meseci posle katastrofe. U trenutku eksplozije poginuo je jedan saradnik nuklearne elektrane, a jedan je umro u bolnici neposredno posle katastrofe.

Ozračeno je 8,4 miliona gradjana Rusije, Belorusije i Ukrajine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com