Tramp o ulozi bin Salmana u ubistvu: Znaćemo do utorka

Američki predsednik Donald Tramp komentarisao je navode Vašington posta da je Centralna obaveštajna agencija (CIA) zaključila da se ubistvo novinara Džamala Kašogija nije moglo dogoditi „bez znanja ili učešća” saudijskog prestolonaslednika Muhameda bin Salmana.

Preran zaključak, rekao je američki predsednik pred američkim novinarima.

„Moguće je. Ali videćemo“, rekao je Donald Tramp.

On je za utorak najavio „kompletan izveštaj“.

Saudijska Arabija je priznala da je u njenom konzulatu u Istanbulu ubijen kolumnista Vašington posta Džamal Kašogi. Ubistvo svakako spada u kategoriju zverskih. Telo novinara nije nadjeno.

SAD nisu zbog toga uvele sankcije svom savezniku Saudijskoj Arabiji.

Ne veruje se ni da hoće, bez obzira na sadržaj „kompletnog izveštaja“ najavljenog za utorak: suviše su veliki američki ekonomski interesi za to savezništvo, ali i interesi suprotstavljanja Iranu na Bliskom istoku.

Ako je uopšte tačno da je CIA došla do tako eksplicitnog zaključka o ulozi saudijskog prestolonaslednika u ubistvu novinara, analitičari veruju da njegovo objavljivanje ima za cilj da sačuva obraz Americi kao samoproklamovanom zaštitniku ljudskih prava svuda u svetu.

Nije isključeno ni disciplinovanje Saudijske Arabije u stvarima nafte i OPEK-a, gde ta zemlja dominira.

U vezi sa ubistvom Kašogija, SAD su na svoj dugi sankcioni spisak stavile 17 Saudijaca, medju njima pomoćnika prestolonaslednika Ali Katanija i saudijskog konzula u Istanbulu.

Saudijsko tužilaštvo je, istim povodom, zatražilo smrtne kazne za pet lica.

One thought on “Tramp o ulozi bin Salmana u ubistvu: Znaćemo do utorka

  • 20. nov. 2018 at 01:32
    Permalink

    Ne razumem zbog cega ste odabrali ovu fotografiju. Gospodja Kolinda zaista nema nikakve veze sa temom, a fotografije Trampa sa Saudijcima ne manjkaju.

    Prijateljska primedba

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com