WhatsApp: Slobodno četujte mi vas čuvamo!

Kompanija WhatsApp saopštila je da je u potpunosti šifrovala ukupnu komunikaciju svojih korisnika tako da joj, sem njih samih, dostupa ne može imati niko, pa ni kompanija WhatsApp.

WhatsApp

“Sada su svaka poruka, poziv, fotografija ili video koji šaljete svojim kontaktima kao i kolektivna četovanja šifrirani (end-to-end enctyption)“, saopštio je jedan od osnivača WharsApp Jan Kum.

Ovo je radikalan odgovor kompanije ne samo na moguće upade hakera u komunikaciju njenih klijenata nego naročito odgovor na sad raširenu praksu raznih tajnih službi da prisluškuju sve živo čime prete da unište svaku spontanost komunikacije pa i one preko komunikacionih kanala kao što je WhatsApp.

Kum je rekao da je odrastao u Sovjetskom Savezu u vreme kad ljudi nisu smeli slobodno da razgovaraju i da se kompanija, koja od 2014. godine pripada Fejsbuku odlučila da na ovaj način zaštiti slobodnu svojih klijenata.

Veruje se da je ovaj potez vezan i sa pritiskom koji je vršen na kompaniju Epl da uradi softer kojim će biti skinuta zaštita sa iPhona počinioca terorističkog akta u San Bernardinu. FBI je saopštio da je sam pronašao način da tu zaštitu skine, ali to nije sasvim spasilo Epl od sumnje da je sa FBI postigao neki dogovor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com