Izbori u Južnoj Africi : Da li je Siril Ramafosa pobedio ili izgubio ?

Rezultati parlamentarnih izbora u Južnoj Africi su konačni : Afrički nacionalni kongres lidera i predsednika države Sirila Ramafose je izbore i dobio i izgubio.

Ta je stranka na izborima dobila gotovo dva puta više glasova od drugoplasirane prozapadne liberalne Demokratske alijanse, ali je Afrički nacionalni kongres izgubio apsolutnu većinu u parlamentu, kojim je vladao tokom prethodnih ni manje ni više nego 30 godina.Zahvaljujući i svojoj i svog osnivača Nelsena Mendele ulozi u ukidanju aparthejda.

Dakle, Afrički nacionalni kongres,koji je trideset godina suvereno vladao zemljom, sada će morati da traži koalicionog partnera.Dogovor će uključivati i parlamentarni glasanje o izboru predsednika države, koje će se odigrati tokom ovog meseca.

Afrički nacionalni kongres je osvojio 159 od ukupno 400 poslaničkih mesta u parlamentu.Na prethodnim izborima su osvojilu 230 poslaničkih mesta.

Na drugom mestu je Demokratska alijansa sa osvojenih 87 poslaničkih mesta.To je stranka tkz.liberalne orijentacije koja još ima imidž “ partije belih“ i, izmedju ostalog se zalaže za uobičajene zapadne vrednosti medju kojima je i privatizacija.

Na trećem mestu je nedavno osnovana stranka MK, na čijem čelu je otpadnik od Afričkog nacionalnog kongresa i bivši predsednik Južne Afrike Džejkob Zuma, sa 49 mandata.Ruski list Komersant piše da je u zvaničnim dokumentima ocenjeno da je za Zuminog predsedničkog mandata (2009-2018) Afrički nacionalni kongres dozvoljavao i podsticao korupciju “ u zemlji.

Predstavnici Afričkog nacionalnog kongresa su odmah poručili narodu da su razumeli poruku ovih izbora.

“ Rezultat je jasna poruka Afričkom nacionalnom kongresu.Mi uveravamo narod Južne Afrike da smo čuli njegove preokupacije ,frustracije i nezadovoljstva“, poručio je generalni sekretar ANC Fikile Mbalula,a prenosi France24TV

A ruski list Komersant precizno citira uzroke nezadovoljstva Južnoafrikanaca : „vrtoglava stopa nezaposlenosti i uličnog nasilja, nezadovoljavajući rad socijalnih službi, oštro raslojavanje društva i oštra energetska kriza“.

Ipak, ne treba propustiti da se kaže da je Siril Ramafosa mnogo učinio na promovisanju Južne Afrike kao jednog od lidera Globalnog juga.

On je ,i zaista s pravom, izjavio da nikad u životu nije bio ponosniji nego kad je početkom ove godine slušao argumentaciju svoje zemlje pred Medjunarodnom sudom u Hagu a povodom tužbe koju je – uostalom dva puta – Južna Afrika podnela protiv Izraela zbog genocida nad Palestincima u Gazi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com