A šta kaže EU, o kakvoj klimi svedoči nasilje kod Knina

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac najavio je da će u petak u Hrvatskom saboru govoriti o „atmosferi kao podlozi za takve dogadjaje“ kakav je bio napad još neidentifikovanih maskiranih osoba na goste dva kafića u dva mesta kod Knina čije je stanovništvo većinski srpsko.

Napad se u mestima Uzdolje i Djevrska dogodio sinoć za vreme utakmice fudbalskih klubova Crvena zvezda i Jang bojs.

„To su bili iznimno ozbiljni napadi na pripadnike srpske zajednice. Napad ima odlike skvadrističke (prvi fašistički odredi) grupacije. Napadi nisu ni slučajni ni spontani. Ne može u selo Uzdolje slučajno ili spontano doći pet automobila s 15 ljudi pod fantomkama”, rekao je Pupovac za Index. hr

„Hrvatska kao članica Evropske unije predstavlja jako loš primjer nečlanicama i doprinosi destabilizaciji prostora bivše Jugoslavije“, dodao je Pupovac.

Povodom ovog dogadjaja izjavu je za HRT dao i hrvatski premijer Andrej Plenković.

On je rekao da napad na predstavnike srpske manjine oštro osudjuje, da je taj napad krajnje neprihvatljiv, da on očekuje da policija identifikuje, uhapsi i da se pokrene postupak protiv počinilaca.

Na sugestiju novinara HRT da se radi o izolovanom slučaju, Plenković je rekao da je bilo još nekoliko slučajeva, ali da „ne možemo ceniti društvenu klimu kao orijentisanu protiv manjina“.

Dakle, može se očekivati oštra diskusija na sutrašnjoj sednici Hrvatskog sabora, ali što se zaključaka tiče ne bi trebalo mnogo očekivati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com