Austrija: U Evropi azil ubuduće samo istomišljenicima

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije prezentovalo je pred Stalnim odborom za bezbednost EU svoj predlog za suočavanje s budućim migrantskim talasima dosad najoštriji ponudjen na razmatranje u EU: srednjoročni cilj je da se azil u EU odobrava samo onim podnosiocima azila koji „respektuju vrednosti EU, njeno temeljno pravo i osnovne slobode“.

List citira papir Ministarstva, koji ima u posedu.

Ni malo manje upozoravajući nije ni deo predloga kojim se zahteva da ubuduće nijedan zahtev za azil ne bude primljen ni obradjivan na teritoriji EU nego u takozvanim hotspot-ovima van njenih granica.

U tim hotspot-ovima biće odabirane one izbeglice, koje ispunjavaju uslove za azil i otpremane u države prijema samo u broju koji one dozvole.

Na predlog ministarstva na čijem je čelu Herbert Kikl oštro je reagovala austrijska opozicija upozoravajući da je suprotan Ženevskoj konvenciji o izbeglicama kao i solidarnosti i humanosti kao vrednostima na koje se EU poziva.

Predlog je posebno zabrinjavajući jer dolazi iz zemlje koja je upravo preuzela predsedavanje EU, dakle ima prilično veliki ucenjivački kapacitet prema državama kandidatima za članstvo koje bi istovremeno mogle da budu i kandidati za obrazovanje pomenutih hotspot-ova.

Predlog sledi za najavom nacionalnih mera za otpor neželjenih imigraciji, koje je dogovorila nemačka vladajuća koalicija, i to u trenutku kad je broj broj imigranata u odnosu na prošlu godinu u velikom padu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com