Kao Orban: Putin sipa mere za podršku porodici s decom

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je, u svom godišnjem obraćanju Federalnoj skupštini, opsežna povećanja iznosa za podršku porodicama s decom, po svim osnovama, od jednokratnih isplata do poreskih olakšica.

On je ocenio da se Rusija nalazi u veoma komplikovanom demografskom periodu – natalitet pada, a kao posledica i demografskih gubitaka iz vremena Velikog otadžbinskog rata i raspada SSSR i najavio mere za jačanje porodičnih vrednosti.

Putin je preporučio da se porodicama sa troje i više dece odmah ugasi hipoteka po osnovu stambenog kredita u iznosu od 450.000 rubalja (oko 6.000 evra).

Ako se uzme u obzir materinski dodatak, na koji imaju pravo porodice sa rodjenjem drugog deteta – to je olakšica od ukupno 900.000 rubalja, rekao je Putin.

Putin je pozvao rusku vladu i centralnu banku da sadašnju stopu od 9 odsto na hipotekarne kredite snize na 8 odsto i niže. Ta stopa je za porodice s decom 6 odsto, ali samo na rok od 3 do 5 godina. I predložio je da se taj rok produži na ceo rok otplate kredita.

On je rekao da će za realizaciju ove mere ove godine biti potrebno 7,6 milijardi rubalja, 2020. godine 21,7 milijardi rubalja, a 2020. godine 30,6 milijardi rubalja.

”Mi znamo gde ćemo ih uzeti“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je takodje najavio povećanje kvadrature stana i kuće na koju neće plaćati porez na imovinu porodice s decom za 5 kvadrata odnosno 7 kvadrata po svakom detetu. Dosad su porodice s decom bile oslobodjene poreza na nekretnine na 20m2, nova mera bi za porodicu s troje dece značila dodatnih 15m2 bez poreza.

Na gradjevinsko zemljište do 600 m2, porodice s decom neće plaćati porez na imovinu.

Porodice s decom  koje nemaju više od 1,5 egzistencijalnog minimuma po članu imaju pravo mesečnu isplatu iz federalnog budzeta čija visina je različita od regiona do  regiona. Putin je predložio da se granica podigne na dva egzistencijalna minimuma po članu porodice. Egzistencijalni minimum, zavisno od regiona, iznosi od 8.000 do 22.000 rubalja, prosečno 11.000 rubalja.

Od 1. jula 2019. godine povećava se i mesečna isplata za negu deteta invalida sa 5.500 na 10.000 rubalja.

Posle deset godina rasta, stanovništvo Rusije je prošle godine smanjeno za preko 80.000. Ruski predsednik očekuje da nove mere populacione politike rezultiraju obnovu prirodnog priraštaja od 2023-2024. godine.

Nedavno je madjarski premijer Viktor Orban najavio sledeću demografsku meru: svim ženama mladjim od 40 godina biće pri udaji odobren kredit u forintama ekvivalenta  31.417 evra. Pri rodjenju prvog deteta otplata kredita će biti, bez kamate, obustavljena na tri godine, pri rodjenju drugog deteta biće otpisana trećina, a pri rodjenju trećeg deteta otpisuje se ceo kredit.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com