Broj stanovnika BiH smanjen u devet meseci 2018. za 6.176

Demografima je poznato da su se Srbija i Hrvatska demografski obnavljale iz Bosne i Hercegovine, ali to je bilo davno i taj je izvor presušio.

Tokom prvih devet meseci 2018. godine BiH kao celina i oba njena entiteta imala su negativan prirodni priraštaj, pa je ukupan broj stanovnika u tom periodu smanjen za 6.176.

U istom periodu 2017. godine broj stanovnika BiH smanjen je za 5.721, navodi se u saopštenju Agencije za statistiku BiH.

Prema najnovijim statističkim podacima  Federalnog zavoda za statistiku, u entitetu Federacija BiH u periodu januar-novembar 2018. godine broj stanovnika je smanjen za 1.609 što znači da se najveći deo gubitka stanovništva BiH odnosi na Republiku Srpsku.

Ilustracije radi, u novembru 2018. pozitivan prirodni priraštaj imala su samo tri od ukupno deset kantona FBiH: Kanton Sarajevo, Bosansko-podrinjski i Tuzlanski.

Svih ostalih sedam kantona imali su negativan prirodni priraštaj, najveći pad su imali ovim redosledom: Hercegovačko-neretvljanski, Srednjebosanski, Posavski, Unsko-sanski i Zapadno-hercegovački kanton.

Republika Srpska ima negativan prirodni priraštaj od 2002. godine, najveća negativna vrednost zabeležena je 2015. godine (-4,9 promila).

Tokom 2017. godine broj stanovnika Republike Srpske smanjen je za 5.324,  a negativna stopa prirodnog priraštaja iznosila je -4,6 primila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com