Da se grčka granica otvori izbeglicama: 57% Nemaca

U anketi koju je za Deutschland trend ARD uradio Infratest dimap, 57% Nemaca smatra da bi grčku granicu trebalo otvoriti za izbeglice iz Turske, s tim da ih solidarno podele sve članice EU. 41% njih je protiv.

Da bi Nemačka i Francuska tom solidarnošću trebalo da prednjače i daju primer ostalima, čak i ako ostale države odbiju da učestvuju, misli 48% anketiranih, protiv je njih 49%.

Zanimljivo da je 59% anketiranih gradjana Nemačke protiv toga da se problem rešava dodatnom finansijskom podrškom Turskoj. Za takvo rešenje ih je 31%.

Sedam velikih nemačkih gradova, izvestio je Redaktionsnetzwerk Deutschland, izrazilo je u apelu svojih gradonačelnika spremnost da primi decu izbeglice iz pretrpanih grčkih izbegličkih kampova, pre svega decu bez pratnje. Ti gradovi su Diseldorf, Keln, Frankfurt na Odri, Potsdam, Rotenburg na Nekaru, Hanover, Frajburg (Brajsgau).

Čak 140 nemačkih opština prijavilo je spremnost da primi pre svega decu iz izbegličkih kampova u Grčkoj, izvestio je ARD. Jer, rekao je gradonačelnik mesta Hamm, solidarnost se ne može sastojati samo u novcu.

Kako prenosi tagesspiegel.de, Bundestag je u sredu većinom glasova odbio predlog Zelenih da Nemačka primi 5.000 dece izbeglica iz grčkih izbegličkih kampova.

Ali je nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zeehofer omekšao: više nije protiv tog prijema, ako u njemu solidarno budu učestvovale i ostale članice EU.

Nedvosmislen komentar u korist prijema izbeglica objavio je u četvrtak uveče i Prvi kanal nemačkog javnog servisa (ARD).

Inače, država koja ima najviše izbeglica na svetu je Turska.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com