EU problemi s migrantima: Pritisnuti Srbiju, ali ne prejako

Na sastanku ministara unutrašnjih poslova Evropske unije i Švajcarske Srbija je okrivljena za ovogodišnju pojačanu ilegalnu imigraciju preko Zapadnog Balkana u Evropsku uniju i zaprećeno joj je čak i mogućim ukidanjem bezviznog režima sa Šengenskim prostorom.

Prema navodima ARDa, tokom prvih devet meseci 2022.godine registrovano je 230 000 ilegalnih ulazaka u EU što je najviše ilegalnih ulazaka u tom periodu godine od 2016.godine, ali je daleko od katastrofe iz 2015.godine kad je u EU stiglo milion ljudi.

Ministarka unutrašnjih poslova Švajcarske Karin Keler Suter okrivila je  za novonastali migracioni problem viznu politiku Srbije prema državama koje nisu priznale Kosovo – stanovnici tih država u Srbiju ulaze bez viza.

„Padaju u oči mnogi Indijci, Kubanci, Burundci, Tunežani koji u stvari dolaze bez viza. Ali ima i drugih, koji dolaze Balkanskom rutom, Sirijci ili Avganistanci. To su pre svega ljudi, koji su se u Turskoj ili Grčkoj dugo zadržali“, rekla je Suter a prenosi ARD.

Nemački javni servis citira ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina, koji je posle sastanka s kolegama iz Austrije i Madjarske rekao :

“  Mogu da vam kažem da su brojke gotovo eksplodirale tako da gotovo mogu biti uporedjene s krizom iz  2015.godine. Pritisak na naše granice je enorman“.

Mada nemački istraživači migracija tvrde da je 10 od svakih 11 zahteva za azil u Nemačkoj ove godine  iz Ukrajine i da Evropska unija nije spremna da dočeka novi talas ukrajinskih izbeglica, ako do njega dodje, nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Feser je bila stroga :

„Srbija mora sad da promeni viznu politiku. Ne bilo kad, nego odmah“, rekla je ona, a evropska komesarka za unutrašnju politiku Ilva Johanson pripretila je državama Zapadnog Balkana gubitkom viznih sloboda pri ulasku u Šengen.

Izveštač ARDa iz Brisela Tobijas Rekman ocenio je da Srbiji treba pokazati, ukidanjem podsticajnih sredstava ili bezviznog režima, ali treba voditi računa da se prema Rusiji već prijateljska Srbija ne gurne još više u zagrljaj Putinu.

„Neće biti lako naći pravi izlaz, ocenio je Rekman.

Što se izbeglica iz Ukrajine tiče, Evropska unija će sadašnju politiku prema njima produžiti do marta 2024.godine, a to znači njihovo pravo na rad i sve socijalne prinadležnosti.

Evropska unija se oseća obaveznom pred Ukrajinom, zaključeno je.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com