EU protiv instrumentalizacije, ne i protiv ljuske patnje

Pošto su u Moskvi stvoreni uslovi za smirivanje narastajuće migrantske krize, Evropska unija, koja samo što se nije pogubila, danas je povratila odlučnost i pomalo se setila ključnih evropskih vrednosti.

Turskoj je, iz Zagreba koji je „postao centar EU“, poručeno da Evropska unija „neće dozvoliti instrumentalizaciju ljudske patnje“ i da je „najprimerenije da se migranti vrate u Tursku“.

Zašto je najprimerenije da se migranti, EU dobro pazi da ne upotrebi reč ‘izbeglice’, vrate u Tursku nije direktno objašnjeno, ali izokola kao jeste.

Naime, Evropska unija oštro poručuje Turskoj da joj Evropa za 3-4 miliona izbeglica „puno plaća“.

Jako je zanimljivo da se svaki evropski zvaničnik dobro čuva da ne kaže koliko je to do sada EU puno platila Turskoj da na svojoj teritoriji zadrži preko tri miliona izbeglica.

Danas se opet plasira nešto što se ne može nazvati „desinformation“ nego „missinformation“. Evropa nas obaveštava da će do kraja ove godine suma koju će Brisel uplatiti Turskoj dostići 4,5 milijardi evra.

Iako je EU od 2016. godine do danas uplatila skoro upola manje, i ako prihvatimo 4,5 milijardi kao uplaćenu pomoć, a broj izbeglica u Turskoj zaokružimo na 3 miliona, koliko će EU do kraja 2020. godine „puno“ uplatiti Turskoj?

Ovoliko: 1.500 evra po izbeglici za četiri i po godine, 333 evra po izbeglici godišnje ili 0,9 evra po izbeglici dnevno.

Pošto je to stvarno „puno“ i više nego dovoljno za potpunu ljudsku bedu, nije jasno zašto EU ne zadrži te pare i preuzme izbeglice. A onda ih podeli po sledećem kriterijumu: Ko najviše oružja izvozi na Bliski istok tome više izbeglica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com